Leća je česti sastojak brojnih jela, a može se pripremiti i kao samostalno jelo. Jedan od načina kako pripremiti leću kao samostalno jelo je varivo od leće. Ovo jelo je vrlo ukusno i hranjivo, a jednostavno za pripremu. Uvrstite u svoj jelovnik ovo jelo i nećete sigurno pogriješiti. Kako pripremiti leću na varivo otkriva recept.
Sastojci za varivo od leće:
- 25 dkg leće - zelene ili crvene
- 1 litra temeljca od povrća ili vode
- luk
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- lovorov list
- žličica crvene paprike
- sol
- papar
Kako pripremiti varivo od leće:
Leću stavite namakati oko pola sata u vodu. Luk i češnjak nasjeckajte, a mrkvu i krumpir ogulite i narežite na kockice.
Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mrkvu i krumpir. Kratko dinstajte i dodajte leću. Promiješajte, začinite sa soli, paprom i crvenom paprikom. Dodajte lovorov list i ulijte temeljac.
Sve kuhajte oko pola sata. Kada leća omekša začinite sa soli i paprom prema želji. Varivo od leće je gotovo i možete ga odmah poslužiti.