Pita od čokolade i lješnjaka je ukusna poslastica koja spaja hrskavu teksturu lješnjaka s bogatom aromom čokolade. Ovaj desert se priprema tako da se hrskave lješnjake kombinira s čokoladom i drugim sastojcima kako bi se stvorilo ukusno punjenje. Za punjene možete koristiti bilo koju vrstu orašastih plodova.
Sastojci za pitu od čokolade i lješnjaka su:
- 160 grama višenamjenskog brašna
- 60 grama maslaca, omekšalog
- 3 žlice sitno nasjeckanih lješnaka, prženih
- 2 žlice slastičarskog šećera
- 1/8 žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za punjenje:
- 180 grama šećera
- 3 velika jaja
- 90 grama nezaslađene čokolade, grubo nasjeckane
- 120 grama maslaca, omekšalog
- Šlag i tostirani narezani lješnaci, po želji
Kada želite pripremiti ovaj recept za pitu od čokolade i lješnjaka najprije U maloj posudi pomiješajte prvih 5 sastojaka. Tucite na maloj brzini dok se dobro ne sjedini, 2-3 minute. Pritisnite na dno pleha. Pecite na 200°C 8-10 minuta ili dok ne porumene. Ohladite podlogu za pitu na rešetki.
Za nadjev, pomiješajte šećer i jaja u malom loncu dok se dobro ne sjedine. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje 10 minuta. Maknite s vatre. Umiješajte čokoladu dok smjesa ne postane glatka. Ohladite do mlakog, povremeno miješajući. U velikoj zdjeli izmiksajte maslac dok ne postane lagan i pahuljast. Dodajte ohlađenu smjesu od jaja te tucite velikom brzinom 5 minuta. Ulijte u ohlađenu koru za pitu. Ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati prije posluživanja. Po želji pitu od čokolade i lješnjaka ukrasite šlagom i lješnjacima. Dobar tek!