Dijeta i mršavljenje popularni su u svakom razdoblju. Dok su se prije demonizirala jaja i mast zbog podizanja razine kolesterola u krvi, danas su sve popularnije keto i karnivorske dijete prema kojima se konzumira što više masti i životinjskih proizvoda. Na ambalažama gotovih proizvoda često se pojavljuju natpisi o šećeru koji se lako mogu krivo protumačiti, a mnoge zbunjuju, prenosi Pomakni Granice.
"Svakih nekoliko godina u nutricionizmu se postavljaju određeni trendovi u prehrani zbog kojih neke namirnice završe na crnoj listi. Prije 30 – tak godina glavna meta bili su kolesterol i jaja zbog čega se i danas može čuti savjet da treba izbjegavati konzumaciju jaja ako imate povišen kolesterol. Naravno, ta informacija nije točna i nažalost nije ostala u prošlom stoljeću, ali novija istraživanja su dokazala kako konzumacija jaja neće povećati razinu kolesterola u krvi. Ulaskom u novo stoljeće, prvo mjesto na crnoj listi zauzeo je šećer", objasnila je nutricionistica Valerija Fabijanić.
Prekomjerna konzumacija šećera, odnosno proizvoda s visokim udjelom šećera, povezana je s razvojem pretilosti i raznih kroničnih bolesti, a broj pretilih osoba iz godine u godinu raste. To uzrokuje način prehrane koji prakticiraju mnogi, tvrdi Valerija, sastoji se od brze hrane te one hrane bogate šećerima.
"Iako nijedna namirnica ni komponenta namirnice sama za sebe nije uzročnik pretilosti, obrasci hranjenja koji uključuju hranu visoke energetske vrijednosti, brze i procesirane hrane dovode do većeg rizika od razvoja pretilosti", rekla je.
No, što onda znače oznake na proizvodima?
Razlikuju se oznake "bez šećera", "bez dodanog šećera", "light" i "nizak udio šećera".
"Oznaka „Bez šećera“ označava proizvode koji sadrže manje od 0,5 grama šećera na 100 grama ili 100 mililitara proizvoda. Kod takvih proizvoda za dobivanje slatkog okusa većinom su zaslužna sladila koja nemaju kalorijsku vrijednost", ispričala je.
Kada na pakiranju piše „Bez dodanog šećera“, objašnjava nutricionistica, znači da u proizvodu mogu biti prirodno prisutni šećeri kao što su fruktoza, laktoza i drugi, a proizvođač tijekom proizvodnje i pripreme nije dodao šećer.
"Oznaka „Light“ označava da su u proizvodu smanjene količine masti, zbog čega takvi proizvodi imaju manju energetsku vrijednost nego njihove klasične varijante. Kod takvih proizvoda svakako treba obratiti pažnju da nisu u zamjenu za manjak masnoća dodani šećeri radi boljeg okusa proizvoda. U tom slučaju, „light“ verzije nemaju značajno manju energetsku vrijednost od klasičnih proizvoda", rekla je.
Za oznaku „Nizak udio šećera“ objasnila je da označava one proizvode koji sadrže manje od 5 grama šećera na 100 grama proizvoda ili manje od 2,5 grama na 100 mililitara proizvoda.
Potrebno je paziti
"Obratite pažnju na količinu jednostavnih šećera – poželjno je da ih je što manje. Osim toga, vodite brigu o količini zasićenih masti u proizvodu jer za optimalno zdravlje u našoj prehrani trebaju prevladavati nezasićene masti, stoga udio zasićenih masti neka bude što manji. Još jedan čimbenik koji utječe na naše zdravlje je sol, čiju količinu u proizvodu također možemo pročitati na deklaraciji", navela je.
Losos s krumpirom i povrćem
Preporučeni dnevni unos soli za odraslu osobu je do 5 grama, odnosno jedna čajna žličica. Ako se prehrana bazira na prerađenim proizvodima, ta količina se vrlo lako može prekoračiti.
"Baš iz tog razloga, preporuka je prehranu temeljiti na cjelovitim neprerađenim namirnicama zbog lakše manipulacije dodavanja soli u hranu. Većinu prehrane valja bazirati na cjelovitim, izvornim namirnicama poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, mesu i ribi, te kvalitetnih izvora masti poput orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja... Temelj prehrane moraju biti izvorne, cjelovite namirnice koje će osigurati sve makro i mikronutrijente, dok ovakvi proizvodi mogu biti dobra dopuna za lakše postizanje cilja", zaključila je.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Nutricionisti i liječnici otkrivaju kako sačuvati namirnice na velikim vrućinama i spriječiti trovanje