Slanutak možete pripremite i u obliku namaza, donosimo vam recept za pripremu namaza od slanutka poznatog pod nazivom humus.
Sastojci za namaz od slanutka - humus:
- Pola luka
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- 40 sušenih rajčica (oko 2 šalice)
- 6 režnjeva češnjaka
- 2 ljutike
- 8 listova bosiljka
- 1 žlica mljevenog kima
- 3 žlice svježeg soka od limuna
- 3 čaše slanutka
Priprema namaza od slanutka - humusa:
Korak 1
Kriške luka premažite s malo maslinovog ulja i začinite solju i paprom. Na vrućoj tavi ili u tavi od lijevanog željeza pecite luk na žaru dok ne omekša i blago dobije boju.
Korak 2
U blender pomiješajte luk sa žara, sušene rajčice, češnjak, ljutiku, bosiljak i kim. Stvorite krupnu kašu. Dok blender mixa, polako ukapajte maslinovo ulje, zatim limunov sok. Smjesa bi trebala biti prilično glatka.
Korak 3
Prebacite u veliku zdjelu i dodajte slanutak. Izmiješajte dok se ne sjedine. Vratite se u procesor hrane odnosno blender i uključite dok smjesa ne postane glatka i gusta. Začinite po ukusu paprom i solju (ako su sušene rajčice jako slane, možda vam neće trebati puno). Tekstura je stvar ukusa ako je jako gusto, dodajte još malo maslinovog ulja kako biste dobili kremastiji rezultat. Dobro pokriven, namaz od slanutka – humus će u hladnjaku izdržati najmanje tjedan dana.