Ponovno nam je stigla sezona višanja. Nema ljepšeg nego otići do bake, roditelja ili prijatelja koji u svojem vrtu imaju stablo tih čarobnih slatko-kiselih kuglica. Isprva su tako kisele da nam izmame suze na oči, međutim s povećanjem broja sunčanih dana, postaju sve krupnije i slađe. Kako što duže uživati u tom voću - vrlo jednostavno.
Napravite liker od višanja i crnog vina koji može godinama stajati na hladnom mjestu bez straha da će se pokvariti, a jedini uvjet je da višnje i staklenke dobro operete kako eventualna nečistoća ne bi izazvala kvarenje.
Dakle, za najjednostavniji, fini i mirišljavi liker od višanja i crnog vina nam je potrebno:
- 1,5 kg višanja
- 1,5 kg šećera
- 1 l crnog vina
- 0,25 dl votke
- 0,25 dl ruma
U čistu posudu stavite višnje s košticama te izbjegnite dosadno čišćenje i vađenje istih. Na ruke stavite čiste gumene rukavice i dobro zgnječite voće. Postepeno dodajte šećer i dalje nastavite gnječiti kako bi višnje pukle i ispustile svoj prekrasan sok. Kada ste sav šećer dobro i ravnomjerno pomiješali s višnjama, pokrijte posudu i ostavite ju 24 sata na tamnom i hladnom mjestu. Nakon tog vremena, dodajte vino, votku i rum, dobro promiješajte i pustite da odstoji barem 2 sata. Nakon toga, liker od višanja i crnog vina procijedite kroz sito prekriveno gazom i punite čiste boce. Dobro zatvorite čepom namočenim u alkohol, kako bi se dezinficirao i spremite na tamno i hladno mjesto.