ODMAH GA SKLONITE /

Gdje držite kuhinjsko ulje? Stručnjaci otkrili najgore mjesto za pohranu

Image
Foto: Shutterstock

Kod ulja je bitno kako ga pohranjujete, koristite i koliko dugo ga imate

3.9.2024.
23:04
Shutterstock
VOYO logo

Mnogi ljudi drže svoje kuhinjsko ulje pored štednjaka zbog praktičnosti, ali stručnjaci imaju loše vijesti. To je zapravo jedno od najgorih mjesta za njegovu pohranu.

Suosnivači tvrtke ZOE za zdravlje crijeva, profesor Tim Spector i Jonathan Wolf, razgovarali su o tome s Elizabeth Berger, distributericom kvalitetnih maslinovih ulja, u svom podcastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Jonathan je istaknuo da je za zdravstvenu korist ulja bitno kako ga pohranjujete, koristite i koliko dugo ga imate.

"Što se tiče boce, najbolja opcija je tamno staklo i ne biste trebali držati ulje pored štednjaka", tvrdi Elisabeth.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HIT VIDEO /

Kupio domaće maslinovo ulje pa razvezao jezik: 'Takvi su vam ljudi u Hrvatskoj'

Image
HIT VIDEO /

Kupio domaće maslinovo ulje pa razvezao jezik: 'Takvi su vam ljudi u Hrvatskoj'

Nije dobro držati ulje pored štednjaka jer promjene temperature sprječavaju stabilnost ulja.

"Čuvajte ga na mjestu gdje je temperatura stalna," savjetovala je Elizabeth. "Dakle, daleko od štednjaka, daleko od prozora gdje će temperatura dosta varirati", dodala je.

Brzo ga potrošite

Predložila je alternativno mjesto za pohranu.

"Ako možete, uvijek možete držati ulje u ormariću, možda zajedno sa solju i paprom i sličnim stvarima", tvrdi. Također savjetuje da što brže potrošite bocu visokokvalitetnog maslinovog ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Rafinirano maslinovo ulje moglo bi biti bolji izbor kada želite neutralan okus, primjerice kod marinada i pečenja povrća ili mesa.

"U trenutku berbe, ulje ima vrlo visoke polifenole," što čini razdoblje neposredno prije Božića optimalnim za obnavljanje zaliha maslinovog ulja.

"Poslije 18 mjeseci, ulje gubi značajan dio zdravstvenih koristi povezanih s polifenolima, kao i dio okusa," dodala je. "Ako razmislite o načinu na koji Mediteranci konzumiraju maslinovo ulje, oni bi to koristili unutar godine dana, jer naravno, onda dolazi sljedeća berba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Maslinovo ulje sprječava demenciju, Venecija zaradila milijun eura u 11 dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo