Vjerujemo da ste nebrojeno puta konzumirali lješnjake u bilo kojem obliku, možda suhe namijenjene grickanju ili u nekim drugim proizvodima. Karakterističnog mirisa, prepuni ljekovitih svojstava, između ostaloga, vrlo lako mogu biti nezamjenjiv sastojak i za pripremu likera od lješnjaka. Ukoliko želite iznenaditi svoje prijatelje ili obitelj, pripremite im liker od lješnjaka prema ovom fantastičnom receptu. Slijedite korake za pripremu odličnog domaćeg likera od lješnjaka bez greške.
Liker od lješnjaka sastojci:
- 2 šake sjeckanih lješnjaka
- 2 šake cijelih lješnjaka
- 1 litra vode
- 1 litra votke bez okusa
- 1 kg šećera
- 3 vanilina šećera
Liker od lješnjaka priprema:
Prokuhajte 7 decilitara vode, a nakon toga istom tom vodom prelijte lješnjake koje ste stavili u staklenu bocu šireg grla (bocu staviti na metalnu podlogu i polagano dolijevajte kipuću vodu kako staklenka ne bi pukla). Ostavite sa strane da se voda potpuno ohladi. U ohlađenu tekućinu dodajte votku te lagano promiješajte. Zatvorite i stavite na tamno i hladno mjesto da odstoji 3 tjedna. Bocu povremeno malo protresite kako bi se okus lješnjaka ravnomjerno pomiješao sa votkom.
Nakon tri tjedna, lješnjake procijedite kroz gazu. Prokuhajte šećer s 3 decilitra vode i vanilinim šećerom, ohladite i ulijte u procijeđenu tekućinu (liker). Još jednom promiješajte, napunite staklene boce za liker, zatvorite originalnim čepom i ostavite 10-15 dana na hladnom i tamnom mjestu kako bi se svi okusi sjedinili.
Nakon toga, liker od lješnjaka je spreman za konzumaciju. Uživajte!