Svinjetina je vrsta mesa koja se često priprema na različite načine. Najčešći način pripreme svinjetine je pečenje. Kod pripreme svinjetine važno je odabrati dobar dio mesa i pristupiti pripremi ovisno o dijelu mesa koji ste odabrali. Naime, masnoća kod svinjskog mesa daje sočan i mekani okus, ali prije svega važna je dobra priprema kako meso ne bi ostalo suho.
Koji dio svinjetine je najbolji za pečenje? Svinjski file, lopatica i but najbolji su i najčešći komadi svinjetine koji se pripremaju.
Svinjski file ima malo masnoće te je jedan od najboljih dijelova svinjetine. Za njega je bitno znati da se treba maknuti srebrna kožica i dodati nekoliko kapi ulja na njegovu vanjsku stranu kako bi zatvorili vlagu i okus prije pečenja.
Svinjska lopatica je dio svinjetine koji se može pripremiti s ili bez kostiju. Puna je masnoće što ju čini idealnim dijelom za pečenje.
Najbolji dijelovi svinjskog buta su šunka i spiralno narezana šunka s kostima. Svinjski but idealan je za pečenje.
Odlučite li se za svinjski file, lopaticu ili but najvažnija je pravilna priprema prije pečenja. Marinirajte meso i pustite barem pola sata neka odmori prije daljnje pripreme. Kako napraviti marinadu za svinjetinu saznajte OVDJE.