Razdoblje sazrijevanja svih vrsta voća varira od godine do godine, ovisno o lokalnoj klimi. Vrijeme je važno, ako se ubere prerano, okus se ploda možda neće u potpunosti razviti. Ali ostavite ga prekasno i okus i kvaliteta skladištenja bit će loši.
Procijenite jesu li stabla i grmovi spremni za branje provjerom zrelosti nekoliko pojedinačnih plodova pomoću okusa, teksture, dodira i vizualnih tragova bez korištenja kalendara dozrijevanja voća.
Ako plodovi koji izgledaju počnu padati sa stabla, obično su spremni za berbu, iako to ne vrijedi uvijek za kruške. Još važnije, jabuke trebaju biti čvrste, slatke i hrskave. Kruške trebaju biti tvrde, ali slatke, a šljive mekane na dodir. Ali ako niste sigurni što je zrelo, a što ne pogledajte naš kalendar dozrijevanja voća.
Kalendar dozrijevanja voća:
- Rano ljeto: goji bobice, ogrozd i jagode.
- Srednje ljeto: marelice, borovnice, trešnje, ribizli, ogrozdi, nektarine, breskve i jagode.
- Kasnoljetne: sorte jabuka, kupina, crnica, smokava, grožđa, šljiva i malina.
- Jesen: jabuke, goji bobice, mušmule, kruške i dunje, jesenske maline.