Jedan od najčešćih načina kako pripremiti šparoge za jelo je blanširanje. Ova metoda je zapravo korisna za mnogo povrća (osobito zelenog), jer im pomaže da zadrže svoju boju i okus nakon kuhanja.
Za blanširanje šparoga napunite posudu vodom i kockicama leda i ostavite sa strane. Uronite stabljike šparoga u tavu s kipućom vodom. Kuhajte dvije minute ili dok ne omekšaju. Šparoge izvadite i stavite ih izravno u posudu s ledenom vodom.
Drugi način kuhanja šparoga je prženje, bilo na tavi za roštilj ili na roštilju - ako se usudite biti hrabri po ovakvim vremenskim uvjetima. Lagano prženje šparoga daje im orašasti okus, a zadržava njihovu izrazitu teksturu.
Stabljike šparoga premažite s malo maslinovog ulja. Stavite tavu za roštilj na jaku vatru. Kad se zagrije, dodajte šparoge i začinite solju i crnim paprom. Pecite dvije minute minute, povremeno okrećući dok ne omekšaju. Provjerite jesu li šparoge gotove tako da podignete stabljiku iz tave. Ako se lagano savija, šparoge su spremne za posluživanje
Pečenje šparoga jedan je od najjednostavnijih načina kuhanja ovog povrća. Jednostavno pokapajte maslinovim uljem i stavite ih u pećnicu.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Prije toga odvojite sve drvenaste vrhove sa šparoga gdje se prirodno raspadaju. Stavite na tepsiju, pokapajte uljem i začinite solju i paprom. Pecite 12 minuta dok ne omekšaju.