Blitva je niskokalorična namirnica s mnogim pozitivnim učincima na zdravlje ljudi. Nutrijenti iz blitve pomažu u regulaciji krvnog tlaka što povoljno utječe na kardiovaskularno zdravlje. Reducira štetno djelovanje slobodnih radikala, ima protuupalno djelovanje te ublažava grčeve. Svježu blitvu možete blanširati i zamrznuti u škrinji te koristiti tijekom cijele godine za različite umake, juhe ili smoothie. Smrznuta blitva može se koristiti na isti način kao i svježa.
Smrznuta blitva također ima određeni rok trajanja, jer i kod smrznutih namirnicama dolazi do gubitka nutritivnih vrijednosti, nakon 4 mjeseca gubi se oko 15% vitamina. Blitvu je prije smrzavanja potrebno blanširati, potopiti u vrelu vodu nekoliko minuta i nakon toga brzo ohladiti ledenom vodom, tako se najviše čuvaju hranjive tvari. Maksimalno se može čuvati u zamrzivaču do 8 mjeseci, a prilikom odmrzavanja blitve također morate biti oprezni kako ne bi naknadno uništili hranjive tvari.
Kako odmrznuti blitvu:
- Izvadite ju iz škrinje i stavite u vruću vodu.
- Kratko prokuhajte kako bi se listovi odmrznuli.
- Procijedite ju i daljnji proces pripremanja je kao i kod svježe kuhane blitve.