Većina nas zna da postoje četiri okusa - slatko, slano, gorko i kiselo. Međutim, postoji peti okus i zove se umami. Iako vam se na prvu može učiniti da je to potpuno novi okus, zapravo majčino mlijeko je visoko na listi hrane koja stvara okus umami.
Jedan od najslasnijih okusa koji svakodnevno doživljavamo, onaj koji toplu juhu čini tako ukusnom, pečeno meso tako sočno, a okus parmezana tako poseban, dugo se ignorirao, a to je umami.
Riječ umami dolazi iz japanskoj jezika i znači "ugodan okus", a definirao ga je japanski kemičar i ljubitelj hrane Kikunae Ikeda na početku dvadesetog stoljeća. Ikeda je primijetio da postoji okus hrane koji ne može definirati ni jednim poznatim okusom, a odlučio je sve istražiti u laboratoriju i otkrio "umami" okus.
Tehnički, umami se odnosi na vrstu aminokiseline glutamat koja prirodno postoji u mnogim namirnicama kao što su meso, riba, povrće i razni mliječni proizvodi. Kada se glutamat razgradi tijekom kuhanja ili na primjer kad rajčica sazrije na suncu, nastaje poseban okus.
"Oni koji obrate pozornost na svoje okusne pupoljke otkrit će u složenom okusu šparoga, rajčica, sira i mesa, zajednički ali i apsolutno jedinstven okus koji se ne može nazvati slatkim, kiselim, slanim ili gorkim... (stari parmezan ima poseban umami okus)", poznata je izjava Ikede.
Hrana bogata umami okusom:
- govedina
- svinjetina
- piletina
- rajčice
- kukuruz
- gljive
- soja
- crne masline
- krumpiri
- mrkva
- sir parmezan
- zeleni čaj
- tuna
- škampi
Pročitajte još:
- Volite ljuto? Evo što to otkriva o vašem seksualnom životu
- Koja je razlika između voća i povrća?
- Batat: koliko vrsta batata može biti
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!