Bundeva je zahvalna namirnica jer se može pripremiti na različite načine. Jedan od najčešćih načina kako se priprema bundeva je krem juhe od bundeve, ali postoje i drugi načini kako pripremiti bundevu.
Donosimo recept za kruh od bundeve i varivo od bundeve i leće. Izaberite najbolji način kako pripremiti bundevu i uživajte u ukusnim zalogajima.
Sastojci za kruh od bundeve:
- 2 šalice brašna
- 1/2 žličice soli
- žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- žličica mljevenog klinčića
- žličica mljevenog cimeta
- žličica muškatnog oraščića
- 8 dkg maslaca
- 2 šalice šećera
- 2 jaja
- 25 dkg bundeve
Kruh od bundeve upute:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa i pripremite kalup za pečenje kruha.
Pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, klinčiće, cimet i muškatni oraščić. Sve zajedno dobro izmiješajte.
Zasebno miksajte maslac i šećer i dodajte jaja. U smjesu dodajte bundevu narezanu na kockice. Sve zajedno dobro izmiješajte i dodajte suhe sastojke u smjesu. Dobro promiješajte i kada dobijete glatko tijesto premjestite ga u lim za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena, ovisno o jačini pećnice.
Kada je kruh od bundeve pečen izvadite ga iz kalupa, ohladite i poslužite. Priprema kruha od bundeve samo je jedan od načina kako pripremiti bundevu.
Drugi način kako možete pripremiti bundevu je varivo od bundeve i leće.
Sastojci za varivo od bundeve i leće:
- 1/2 kg bundeve
- 10 dkg leće
- 1 litra temeljca od povrća ili vode
- 4 češnja češnjaka
- luk
- ulje
- žličica mljevene crvene paprike
- začini - kumin, origano, peršin
- sol
- papar
- žlica jabučnog octa
Kako pripremiti varivo od bundeve i leće:
Bundevu ogulite i narežite na kockice. Na ulju dinstajte luk i češnjak. Dodajte crvenu papriku, kumin, origano i jabučni ocat. Promiješajte i dinstajte. Nakon što se malo zgusne dodajte bundevu i leću. Podlijte s juhom i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Na kraju začinite sa soli i paprom. Maknite s vatrom i poslužite toplo varivo od bundeve i leće.