Kako biste započeli čišćenje girica kuhinjskim škarama odrežite glavu. Pazite da se nagnete unatrag iza škrga, ali malo prema prednjoj strani glave kako biste uhvatili sve meso. Nakon što skinete glavu, škarama zarežite trbuh ribe. Nastavite rezati trbuh dok ne dođete do kosti. To je malo agresivniji dio čišćenja girice.
Upravo ste otkrili ste trbuh ribe. Prstom očistite utrobu ribe. Grozno, da, ali vrlo važno! Sada kada su crijeva nestala, ostala vam je neka ljigava crna tvar koju treba izribati. Starom četkicom za zube izribajte crnu tvar iz ribe duž kralježnice kako biste pravilno očistili giricu. Nastavite ribati! Konačno je čisto, dobar posao! Sada je čišćenje girice završeno, preostaje samo priprema ili pakiranje.
Stavite ih u vrećicu i napunite vrećicu vodom da prekrije miris. To sprječava da nastane smrad u zamrzivaču. Lagano stavite u zamrzivač ili uživajte u njima odmah! Sada znate kako se provodi čišćenje girice.