Najpoznatiji biljni liker je Jägermeister s 35% alkohola koji sadrži arome poput cimeta, trešnje, sladića i cvijeća. Osim toga sadrži i đumbir, citruse, sušenu metu, paprene začina i drugo začinsko bilje. Zatim je tu i Amaro koji može biti gorki ili sladak. Radi se od začinskog bilja, cvijeća, agruma, začina i alkoholnih pića ili vina. Biljni likeri također se mogu koristiti i kao sastojak u različitim koktelima ili drugim pićima
Kod kuće možete također napraviti biljni liker s biljkama prema izboru. Kombinirajte biljke koje volite i napravite najbolji domaći biljni liker prema svom ukusu.
Sastojci potrebni za pripremu biljnog likera kod kuće:
- 400 ml vodke
- 10 g svježe metvice
- 2 g svježeg estragona
- 2 g svježeg timijana
- 3 g svježe kadulje
- 2 g svježeg origana
- 6 g svježeg bosiljka
- malo meda
- štapić cimeta
- prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
- 120 ml vode
Upute za pripremu biljnog likera:
- Očistite stabljike sa svih biljaka i sačuvajte lišće.
- Pomiješajte lišće s vodkom u blenderu. Miješajte na visokoj razini minutu. Staviti na stranu.
- U malom loncu pomiješajte med i vodu na jakoj vatri. Štapić cimeta izlomite na velike komade i dodajte cimet i muškatni oraščić u lonac. Zakuhajte, zatim maknite s vatre, poklopite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Nakon što se sirup ohladi, uklonite komadiće cimeta i dodajte začinjeni sirup od meda u mješavinu vodke i bilja u blenderu. Pulsirajte nekoliko puta da se sjedini.
- Lijevak obložite jednim slojem čiste kuhinjske krpe. Procijedite smjesu u čistu staklenu posudu. Pustite da odstoji nekoliko sati i ponovite procijedite.