Oni koji više vole prati posuđe ručno umjesto korištenja perilice, vjerojatno posežu za pouzdanom spužvicom ili četkom kako bi uklonili ostatke hrane s tanjura. Međutim, pokazalo se da korištenje spužvice može zapravo širiti više bakterija na vašem posuđu, čak i kada ono izgleda čisto.
Ove alarmantne podatke iznio je norveški znanstvenik Trond Møretrø s Instituta za istraživanje hrane, piše Mirror.
Spužvicama se šire bakterije
Upozorio je da se spužve rijetko potpuno osuše, osobito ako se koriste svaki dan te tako postaju plodno tlo za razvoj bakterija, uključujući salmonelu, koja može izazvati ozbiljne bolesti.
"Jedna spužva može sadržavati veći broj bakterija nego što ima ljudi. Spužva je vlažna i sakuplja ostatke hrane, koji su također hrana za bakterije, što dovodi do njihovog brzog rasta", objasnio je Moretro i dodao kako čišćenje spužve ne smanjuje značajno ovaj rizik, a jedini način za održavanje potpune higijene bio bi svakodnevno mijenjanje spužve – opcija koja nije ni ekonomski isplativa ni ekološki prihvatljiva.
Bolja opcija od spužvice za pranje posuđa
Trond preporučuje korištenje četke za čišćenje tvrdokornih komadića hrane koji se ne daju ukloniti jer se četkice brzo suše.
"Budući da se četka brzo suši, štetne bakterije nestaju. Također, većina četki ima dršku koja sprječava direktan kontakt s potencijalno štetnim bakterijama, za razliku od spužvi. Potičem potrošače da isprobaju četku sljedeći put kada budu trebali zamijeniti spužvicu. Četke su bolji izbor za pranje suđa kada gledamo s higijenskog stajališta", pojasnio je znanstvenik.
POGLEDAJTE VIDEO: Direkt u trećoj najjeftinijoj zemlji Europske unije: Evo kako žive Poljaci