VRLO VAŽNO /

Jeste li se zapitali zašto su kuhinjske spužve različite boje? 'To nije slučajno'

Image
Foto: Pixabay

Svaka boja kuhinjske spužve ustvari namijenjena je za različitu površinu zbog svojih abrazivnih svojstava

13.1.2025.
19:25
Pixabay
VOYO logo

Svi znam da se kuhinjske spužve mogu kupiti u različitim bojama. No, mnogi ljudi misle da je to sasvim slučajno. Na Instagramu bloga Hausa Room objasnili su da svaka boja ipak ima svoju svrhu.

"Jeste li se ikada zapitali zašto kuhinjske spužve dolaze u različitim bojama?", istaknuto je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POKRENULA SE RASPRAVA /

Ovaj predmet za čišćenje je najprljavija stvar u kući: 'Za mene je to veliki ne'

Image
POKRENULA SE RASPRAVA /

Ovaj predmet za čišćenje je najprljavija stvar u kući: 'Za mene je to veliki ne'

Objasnili su da to nije slučajno, jer je svaka boja spužvice ustvari namijenjena za različitu površinu zbog svojim abrazivnih svojstava.

"To nije slučajno! Zapravo, označavanje boja spužvi jednostavan je, ali učinkovit alat za održavanje vašeg doma čistim i dezinficiranim: odabirom prave spužve za svaku površinu, ne samo da ćete izbjeći oštećenje materijala, već ćete pomoći u stvaranju zdravijeg okruženja za vas i vašu obitelj", objasnili su te su naveli što svaka boja spužve znači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvena boja spužve znači da je ona najabrazivnija, a plava je, pak, najmanje abrazivna i koristi se za vrlo osjetljive površine.

Sprječavanje širenja bakterija

"Crvena, narančasta i ružičasta spužvica su najabrazivnije i pogodne su za uklanjanje najtvrdokornije prljavštine s lonaca i tava."

"Zelene spužve su idealne za pranje suđa i posuđa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žute spužve koristite za čišćenje osjetljivijih površina poput sudopera."

"Plave spužve su najmanje abrazivne i koriste se za čišćenje vrlo osjetljivih površina poput stakla ili nehrđajućeg čelika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boja spužvi odgovara specifičnoj potrebi, kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija i osiguralo učinkovitije čišćenje. To je važno jer treba spriječiti širenje bakterija. Uporabom različitih spužvi za različite površine sprječava se njihovo širenje s jednog područja na drugo.

Na primjer, spužva kojom se pere posuđe zaprljano sirovim mesom ne smije se koristiti za čišćenje radne površine na kojoj se priprema gotova hrana. Drugi razlog je zaštita površina. Naime, svaka površina ima svoje karakteristike i zahtjeva određenu vrstu čišćenja. Korištenjem spužve koja je previše abrazivna riskirate da osjetljive površine budu izgrebane, istaknuli su na cookist.com.

POGLEDAJTE VIDEO: Pametni uređaji koji mijenjaju svijet: Na sajmu tehnologije predstavljena i AI žlica za bubrežne bolesnike

Tekst se nastavlja ispod oglasa
dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo