FOTO: / Teglicama do šarmantnog i modernog vrta

shimmer fallback

Vrt bez biljaka je kao knjiga bez slova. Bezobzira na veličinu vrta i vrtni namještaj, osim kamena, drveta i zemlje, nužno je zelenilo kao glavni 'sastojak' prirode.

3.3.2021.
8:29
Play logo

Spadate li u grupu ljudi koji se groze od pomisli da u vrtu sade povrće i voće i jedino što 'dopuštate' je prisutnost trave, pokojeg grma i cvijeta, a niste baš vični sadnji biljka, predlažemo jednostavno i kreativno riješenje.

Niste stručnjak u odabiru biljaka, ali 'nos' i oko uvijek vas vuku za jednostavnim i decentnim biljkama. Pokušajte se poigrati posudama za cvijeće ili teglama. Nekoliko njih u pravoj boji i veličini podignut će cijeli izgled vrta i stvoriti elegantno ili romantično ozračje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri odabiru teglica obratite pažnju na boju koja prevladava, veličini i prohodnosti vrta. Sve stare i oštećene bacite i pronađite mjesto za nove, svježe i oku ugodne. Danas na tržištu postoji veliki izbor teglica za biljke i posuda za cvijeće, a najzastupljenije su one kamene, keramičke, terakota i plastične.

Odabir teglice za biljke ovisan je ne samo o uređenju vrta već i dojmu koji želite ostaviti. Plastika se više uklapa u umjetnički i uređene vrtove u kojima želite stvoriti dojam nonšalantnosti i opuštenosti, dok se za mediteranski štih obvezno biraju one od kamena i terakote. Keramičke najbolje pristaju vrtu koji ima veći broj biljaka i odiše tropskim štihom dok se drvene savršeno uklapaju u planinski stil uređenja.

Također, važno je odabrati posudu i prema zahtjevima vrste sadnice. Boje su uvijek ono što se prvo primijeti, pa je savjet da birate tople, zemljane boje kombinirajući ih s biljkama u teglici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drvene teglice su odličan izolator od hladnoće i isušivanja ali su za održavanje nezahvalne jer se troše pod utjecajem vremenskih neprilika. Potrebno ih je premazivati zaštitnim bojama koje nisu štetne za biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teglice od terakote i gline za biljke vrlo su atraktivne, ali ukoliko ih ne premažete zaštitnom glazurom propuštat će vodu, pucati i runiti se pod utjecajem kiše i snijega. Plastične su otporne na sve vremenske uvijete, a mogu se kupiti i one koje svojim izgledom nevjerojatno podsjećaju na one od terakote.

U svakom slučaju, uvijek vrijedi pravilo, manje je više. Kombinirajte ukrasno, začinsko i aromatično bilje, ovisno, želite li u vrt unijeti puno boja ili naglasiti jednostavnost i eleganciju. Donosimo vam nekoliko primjera koje će vam pomoći u razigravanju mašte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo