Jedna dobra, stara pjesma kaže: 'Naglasite pozitivu', što je zasigurno moto kojim se vodila dizajnerica interijera Erin Feasby dok je sa svojom poslovnom partnericom Cindy Bleeks uređivala ovaj stan u Torontu.

Nije da je ovaj stan imao pregršt 'pozitive' koju je trebalo naglašavati: tri i pol metra visoki stropovi, izložene i 'ogoljene' opeke i cjevovodi, te pregršt prirodnog svjetla, a sa 75 kvadratnih metara prostora ovaj dvosoban stan izgledao je malo i čudno.

'Pokušaj da se u dnevnom boravku napravi prostor za sjedenje predstavljao je veliki izazov, a nije bilo ni mjesta za blagovaonicu', kaže Erin, koja se uz pomoć poslovne partnerice Cindy odlučila na nekonvencionalan izgled stana, koji su postigle uz nimalo konvencionalne metode. 'Odlučile smo da će prostor za hranjenje biti na šanku kako bismo uštedjele što više prostora za ostale stvari', kaže Erin.

Iako u stanu nije bilo pretjerano puno prostora, dizajnerice su umjesto klasičnog kauča u dnevni boravak odlučile staviti ležaj nalik kauču bez naslona. 'Kako nema naslona, vizualno manje zatvara prostor', objasnila je Erin.

Ured se lako može dizajnirati uz pomoć staklenih i metalnih predmeta i namještaja, ali u ovom stanu to bi izgledalo odveć sterilno i nikako se ne bi uklapalo u koncept, pa su radije odabrale masivni drveni stol koji 'prostoru daje toplinu i uklapa se s ciglama na zidu'.

Većina kuhinjskih elemenata je bijele boje, što je dalo određenu funkcionalnost prostoru koji se prije toga i nije mogao pretjerano pametno iskoristiti. Također, sva vrata u stanu su siva, čime su dobile na raznolikosti, razbile monotoniju i dali im funkciju dekorativnih elemenata.

U kompaktnom stanu od 75 kvadrata nemate taj luksuz da nepromišljeno možete trošiti prostor, pa čak ni na vertikalnoj razini. Visoki strop Erin je dopustio da postavi police koje su poslužile kao regal u dnevnom boravku, koji se prostire po većoj površini zida, pa se tako pronašlo prostora za veliki televizor, knjige i ukrasne predmete.

Cijeli je stan obogaćen predmetima od stakla i metala, tako da se svjetlost još bolje reflektirala, što je dodatno začinilo prostor i dalo mu određeni kontrast.

Originalna drvena klizna vrata koja su dijelila spavaću sobu od glavnog prostora 'molila su za pomoć', tvrdi Erin, koja ih je odlučila zamijeniti 'francuskim' vratima po mjeri. Zid iznad kreveta umalo je postao ogromna, bijela površina koja nema nikakvu svrhu, pa je Erin zid obojila u upečatljivu sivu boju i ukrasila ga uokvirenim fotografijama koje nisu suviše ozbiljne.

Nekoliko savjeta da naizgled povećajte manji životni prostor

● Pažnju posvetite naglašavanju onih najboljih stvari u stanu; u ovom primjeru vidimo po mjeri krojene drapirane zavjese.

● Budite hrabri i preuredite prostor prema svojim potrebama. Primjerice, Erin je u ogroman walk-in ormar stavila perilicu rublja sa sušilicom.

● Nemojte 'nabacivati' pokućstvo i njime 'gušiti' prostor. Radije odaberite nekoliko kvalitetnih komada koji će pristajati prostoru.

● Razmišljajte o vizualnom izgledu namještaja i elemenata. Transparentni komadi, poput staklenog stolića, odlični su jer mogu naizgled 'nestati' u prostoru.

● Ne kombinirajte nepreglednost s dosadom. U prostor dodajte malo osobnosti koristeći upečatljive predmete, poput ukrasnih jastuka zanimljivog dizajna.