Recept /

Kako napraviti mast od trputca?

Image
Foto: Pixabay

Trputac ima vrlo umirujućim, protuupalni učinak na kožu pa ja idealan za pravljenje masti.

20.2.2022.
15:45
Pixabay
VOYO logo

Nakon što napravite mast od trputca, možete je koristiti za ubode pčela, komaraca i drugih kukaca, ali i također za ekcem, psorijazu, opekline od sunca, osip od pelena i mnoge druge stvari. Mast od trputca je višenamjenska hidratantna krema koja može poslužiti i kao balzam na usne. Ako želite sami napraviti kod kuće mast od trputca, u nastavku pročitajte kako.

Za pripremu masti od trputca potrebno vam je nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprema potrebna za pravljenje masti od trputca je:

  • procesor hrane
  • staklenka s poklopcem
  • gaza
  • aparat za sporo kuhanje
  • kapaljka s mjernim oznakama
  • dvostruki kotao.

Sastojci potrebni za pravljenje masti od trputca su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 450 g svježeg lišća trputca
  • 235 ml ulja (maslinovo, kokosovo ili avokado ulje)
  • 30 g pčelinjeg voska
  • 30-50 kapi eteričnog ulja (čajevac ili lavanda)

Kako napraviti mast od trputca:

Berite lišće tijekom suhog, sunčanog dana. Odvojite sve dijelove koji izgledaju bolesno i po potrebi obrišite prljavštinu suhom krpom. Složite listove u jednom sloju na čistu, suhu podlogu (najbolje obložite ručnikom) i ostavite da se osuše na zraku 2-3 dana.

Nasjeckajte listove.

Kad su listovi suhi, stavite ih u čistu, suhu staklenku od litre i prelijte u potpunosti uljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrijte staklenku poklopcem. Stavite kuhinjski ručnik na dno posude i stavite staklenke unutra. Dodajte toliko vode da pokrije oko pola staklenke i stavite na laganu vatru. Preporuča se najniža postavka, a to je najčešće postavka za "održavanje topline" na sporom štednjaku. Ostavite kuhalo za sporije kuhanje nepoklopljeno i ostavite da ulje odstoji 2-6 sati, dodajući vodu ako je potrebno da se posuda za sporo kuhanje ne osuši. Protresite ga kako biste pomogli da se trputac brže upije.

Izvadite staklenku iz posude i procijedite ulje kroz gazu. Ostavite da ulje odstoji nekoliko sati. Ako u ulju (iz listova trputca) ima vode, ona će se skupiti na dnu staklenke. Ako u ulju ima vode, upotrijebite  kapaljku da maknete ulje s vrha, ostavljajući vodu. Ako nemate kapaljku, pažljivo odlijte ulje s vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kada je vaše ulje trputca spremno, lagano zagrijte pčelinji vosak u kotlu. Kad se otopi, dodajte ulje trputca pazeći da ne ulijete vodu koja se možda skupila na dnu staklenke. Miješajte dok se dobro ne izmiješa. Ako dodajete eterična ulja, pričekajte da se smjesa malo ohladi pa ih umiješajte.

Ulijte mast u čistu, suhu posudu i ostavite da se ohladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo