Brak vam može pomoći da pobijedite karcinom

U članku koji je objavljen u časopisu Journal of Clinical Oncology, doktor David W. Kissane pojasno je koliko brak može doprinijeti pacijentima kojima je dijagnosticiran rak.

5.12.2013.
9:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, osobe kojima je karcinom metastazirao a razvedene su, udovci ili samci lošije reagiraju na terapiju, stoga je i veća vjerojatnost da će prije podleći bolesti.

Tajna utjecaja braka u tako teškoj situaciji je u povjerenju i podršci koju oboljeli dobiva od partnera.

Činjenica da teško oboljeli imaju s kime podijeliti svoju bol tijekom liječenja te mogućnost da se emotivno spoje s partnerom je ključno da se situacija poboljša.

Osobe koje imaju partnerovu podršku manje su sklone depresiji i stresu koji itekako otežavaju oporavak. Stres i depresija smanjuju sposobnost tijela da se bori protiv raka, a brak osigurava zaštitu koja će ih riješiti tih 'kočnica' tijekom liječenja.

Osobe oboljele od karcinoma koje nemaju bračnog partnera trebale bi se emotivno, fizički i duhovno povezati s nekom drugom osobom od povjerenja, poput prijatelja ili nekoga od članova obitelji.

Ovo može biti poticaj i ohrabrenje oboljelima, ali i onima koji su podrška nekome tko je obolio, jer njihova ljubav im doslovno može spasiti život.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali