Iako bi se možda očekivalo da će članovi kraljevske obitelji, tijekom blagdana kao što su Božić ili Uskrs, razmaziti svoje nepce delikatesama poput kavijara, kamenica ili najskupljih odrezaka, čini se da stvarnost donosi drugačiji pristup.
Kako ističe Darren McGrady, priznati chef s obiljem iskustva u pripremi obroka za britansku kraljevsku obitelj, njihova blagdanska trpeza sasvim je obična i "pomalo dosadna".
Kralj Charles III.
"Svake godine ista hrana. Zapravo su dosadni kada su u pitanju svečanosti i blagdanski stol. Nisu konzumirali ni šunku ni bilo što drugo, već isključivo tradicionalnu puricu", otkrio je za britanski OK! McGrady, koji je svoje kulinarsko umijeće usavršavao u prestižnom Savoy Hotelu u Londonu. Kuhao je za kraljevsku obitelj tijekom 15 godina i pripremao jela za različite članove, od pokojne kraljice Elizabete II. do princeze Diane.
"Svake godine radili smo tri purice. Jedna je bila namijenjena kraljici i njezinoj obitelji u kraljevskoj blagovaonici, druga za dječju sobu, a treća za 100 ili više zaposlenika kraljevske obitelji. Na taj način, svatko bi uživao u božićnom ručku", ispričao je McGrady, dodavši kako su purice posluživali s pireom, pečenim krumpirom te punjenjem od kestena ili kombinacijom kadulje i luka.
Kralj Charles III.
"Uvijek smo pripremali i umak od brusnica te raznovrsno povrće - prokulice, mrkvu i pečeni pastrnjak", izjavio je McGrady, nadodavši da je kao desert posluživan tradicionalni domaći božićni puding nakon glavnog obroka.
"Puding je bio ukrašen borovnicama, preliven brandyjem koji je služio za flambiranje, a u kraljevsku blagovaonicu se puding unosio s plamenom na vrhu", objasnio je chef. Prije samog obroka, kraljica je voljela popiti aperitiv, svoj omiljeni koktel od gina i dubonneta, a bivši kuhar je dodao kako bi članovi kraljevske obitelji za božićni ručak uživali u čašici slatkog i aromatičnog bijelog traminca.
POGLEDAJTE VIDEO: Hvalevrijedna akcija dubrovačkih frizerki i kozmetičarki. Svoje prihode odlučile donirati jednoj obitelji