Samozadovoljavanje kroz pojedine religije

Dugo se nismo bavili religijom i seksom u istom kontekstu, pa vam ovoga puta donosimo pogled na samozadovoljavanje iz perspektive judaizma, katolicizma, islama, budizma i hinduizma.

19.3.2013.
8:31
VOYO logo

Čak i u pojedinim religijskim tradicijama, pogled na masturbaciju varira.

The Big Book of Masturbation sadrži recenzije onoga što je napisano o masturbaciji u medicini, pravu, filozofiji, religiji i društvenim znanostima. Kako samozadovoljavanje shvaćaju u pet različitih vjerskih tradicija, u svom tekstu navodi Adam Fisher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Judaizam: Da, ne, možda...

Talmud zabranjuje masturbaciju pozivajući se na poplavu kao kaznu u Noinoj priči, odgovor muškarcu koji je griješio tako što je razbacivao svoje sjeme.

Drugi drevni tekst uspoređuje masturbaciju s ubojstvom – muškarac koji masturbira 'ubija svoje i prolijeva puno krvi'. Nadalje, judaizam opisuje taj čin kao 'gnusni zločin te priliku za sebičnost'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u nekim tekstovima masturbacija se smatra prihvatljivom sve dok se koristi kao 'oblik olakšavanja, seksualni užitak ili učenje o tijelu'. No, ne bi trebalo masturbirati opsesivno i to ne smije biti zamjena za heteroseksualni odnos. Talmud odobrava masturbaciju ako taj čin dovodi do heteroseksualnog odnosa parova u braku.

Katolicizam: Poprilično – ne!

Katolička crkva protivi se 'namjernom konzumiranju seksualnih aktivnosti, iz bilo kojeg razloga, izvan braka'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samozadovoljavanje ili masturbacija smatra se povredom spolnosti jer Crkva vidi spolnost kao komunikaciju punu ljubavi između dvoje ljudi, dok je masturbacija osamljena radnja koja ne pomaže da osoba živi čistoću ili bude puna ljubavi prema drugima.

Crkva uči da je seksualno zadovoljstvo dobro i stvoreno od Boga te namijenjeno supružnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islam: Ako će vas to držati podalje od preljuba...

Iako Kuran izričito ne spominje masturbaciju, mnoge rasprave među islamskim učenjacima vodile su se upravo oko te teme. Uglavnom, ne ohrabruju taj čin ili ga zabranjuju. Neki masturbaciju smatraju 'najmanje raspoloživim zlom' kojem bi se moglo pribjeći u 'hitnim slučajevima', kao što su situacije kad postoji mogućnost preljuba. Neki islamski učenjaci masturbaciju ne smatraju velikim problemom.

Budizam: Patnja ili užitak?

Slično kao i u drugim religijama, budizam nije blagonaklon prema masturbaciji. Budistička učenja o masturbaciji protežu se od zabrane do prihvaćanja za one koji nisu redovnici i koji traže privremeno zadovoljstvo. Ključ učenja budizma je da je patnja uzrokovana požudom, željom, a to može spriječiti duhovni rast. Dakle, na masturbaciju se gleda kao na nešto što nije grešno, ali, nadalje, to je čin koji rezultira patnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hinduizam: To je vaša stvar (i stvar vaše mudrosti i tradicije)

Iako hinduizam zabranjuje spolni odnos izvan braka, masturbacija je stvar tumačenja. Hinduistička učenja navode da je 'seks osobna stvar onih koji su uključeni u taj čin... Jedino pravilo je mudrost, vođena tradicijom i vrlinama...'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo