Play ponuda

NAJUSPJEŠNIJI BiH BEND / Dubioza Kolektiv obilježava 20 godina karijere, otkrili kako će proslaviti

Foto: Goran Lizdek

Ove godine međunarodno najuspješniji  BIH bend obilježava dvadeset godina postojanja.

14.2.2023.
18:51
Goran Lizdek
Play ponuda

Od prvog nastupa Dubioze Kolektiv 2003. godine, prvog albuma objavljenog 2004. godine do aktualnog albuma „Agrikultura“, snimili su deset albuma, jedan EP i dvostruki live LP.

Nastupajući gotovo na svim merdijanima, u 42 države održali su preko tisuću koncerata, a uličnim, ad hoc svirkama ne zna se ni broj.

Nakon pandemijske pauze u kojoj su za svoju publiku producirali sedamnaest epizoda Quarantine Showa, postpandemijska turneja Dubioze Kolektiv „Back on the Road” započela je u ožujku prošle godine, a do kraja prosinca svirali su gotovo stotinu koncerata u 23 zemlje.

„U Europi smo svirali u svim zemljama osim Islanda, Moldavije, Bjelorusije i Latvije. Iskoristili bismo ovu priliku da pozovemo koncertne promotere u ovim državama da nas pozovu pa da i tamo u okviru jubilarne dvadesetogodišnjice odsviramo po koncert, čisto radi statistike“, kaže Vedran Mujagić.

„Šalu na stranu, dovoljno je pomisliti na preko tisuću tonskih proba i na četiri potrošena kombija, pokušati pomnožiti broj koncerata s brojem pređenih kilometara, a sve to s brojem dana koji smo proveli na putu. Tako smo postali ono što jesmo – radeći ono što volimo i u što vjerujemo. Naš život je muzika i naše obiteli žive s nama naš život muzičara.“

Play ponuda

Globalno je Dubioza Kolektiv najbolji bosanskohercegovački glazbeni izvozni proizvod svih vremena s ogromnim brojem međunarodnih koncerata. Oni su bend koji je u dvadeset godina postojanja osvojio publiku različitih uzrasta u svakom dijelu planete.

Dubioza je prošla dug put od klupskih koncerata do glavnih scena najvećih festivala i turneja na svim kontinentima. Prije nekoliko godina potukli su sve dotadašnje rekorde posjećenosti EXIT-ove scene, a nastupili su i pred pola milijuna ljudi na poljskom Woodstocku (današnji Pol'and'Rock).

Glastonbury (UK), Sziget (HU), Roskilde (DK), Lowlands (NL), Pohoda (SK), Womad (CL), Lollapalooza (DE), SXSW (USA), Boom Town (UK), Electric Castle (RO), Vina Rock (ES) samo su neke od velikih festivalskih pozornica na kojima je Dubioza Kolektiv svirala proteklih godina.

„Ovaj će jubilej Dubioza proslaviti u krugu velike obitelji, tj. publike za koju sviramo. Nisam neki ljubitelj proslava jubileja“, kaže Brano Jakubović, „ali ovaj slavimo u nadi da ćemo dobiti onu bombonijeru koja godinama kruži po rođendanima, a niko je ne želi otvoriti, jer je uvijek zgodna da se proslijedi dalje kao poklon. Svakom koncertu radujemo se kao da je prvi i sviramo kao da je posljednji, a u 2023. godini svirat ćemo veliki broj koncerata od kojih su već najavljeni nastupi u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Belgiji, Španiji, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.“

Play ponuda