Play ponuda

Napast na šest nogu koju nesvjesno donesemo kući i vrlo teško je se riješimo

shimmer fallback

Nitko ne želi snositi krivnju kada je riječ o donošenju "odvratnih" žohara u kuću. Ako nekome i priznate da imate žohare u kući, vjerojatno se osjećate kao najveći prljavac na svijetu.

30.6.2013.
16:53
Play ponuda

No, istina je sasvim drugačija. Žohari mogu ući i u najčišće životne prostore jer, u većini slučajeva, u kuću ih donosimo, a da to ni sami ne znamo. Žohar se mogao zagubiti među papirima u vašoj torbi, mogao vam je uskočiti u aktovku, i dok se ne okrenete, u kući vam se udomila neželjena napast.

Kako se radi o kukcu sklonom "noćnom životu", dok vi shvatite da su vam kuću napali žohari, isti su već dobrano razgranali obiteljsko stablo.

U potrazi za "udomiteljskom obitelji" svaki žohar voli provjeriti u kakav dom ulazi. To će napraviti puzeći kroz uske praznine oko vrata, kroz cijevi ili bilo koje druge rupe, pukotine ili otvore. Iako u novom domu mogu narasti poprilično veliki, dok traže svoje novo utočište žohari mogu biti veličine tek 0,15 centimetara.

Pobjeda je moguća

Suprotno uvriježenom mišljenju, prljava kućanstva nisu razlogom dolaska neželjenih gostiju, iako su svakako razlogom njihovu produženom boravku. No, svatko tko se jednom suočio sa žoharima u kući, zna koliko je dug i mukotrpan put do njihova istrebljenju. Ipak, radi se o životinjama koje su nastale prije 320 milijuna godina, i još ništa tu vrstu nije uspjelo uništiti. To, dakako, ne znači, da se protiv žohara nećete nastaviti boriti, a pobjeda u konačnici može biti vaša.

Portal home.howstuffworks.com donosi načine kako se riješiti žohara u kući.

Prije no što počnete prskati pesticidima svaku otvorenu površinu u svome domu, morate razmisliti o strategiji. Žohari trebaju toplo utočište, hranu i vodu. Uklanjajući ove elemente isto je kao da im šaljete obavijest o iseljenju. Naime, jedan pesticid zasigurno neće obaviti posao.

Uništiti izvore hrane i vode

Krenite "ab ovo". Prvo shvatite gdje su se ovi kukci kod vas "ulogorili". Ako primijetite da ih je najviše u kuhinji, to je sasvim dovoljan trag prema kojem možete zaključiti da su se tu i ugnijezdili. Kako biste precizirali lokaciju, stavite ljepilo da vas odvede do gnijezda. Dok čekate da se žohari nalijepe na postavljene zamke, čistite sve čega se dohvatite. Vjerojatno, naime, niste pokrili sva moguća mjesta koja služe kao izvor hrane. Posebno pripazite na kartonske kutije, papirnate vrećice ili mjesta općeg nereda gdje se žohari mogu sakriti.

Prođite zatim sva mjesta u kojima držite svježe voće, povrće ili kruh te ih stavite u zatvorene posude. Detaljno očistite štednjak i pećnicu. Svakako obratite pozornost na tragove masti, jer čak i najmanja mrlja prava je poslastica za žohara. Očistite sve aparate kojima se služite i izvadite sav otpad s dna perilice.

I kada ste sve to napravili, morate održavati visoku razinu čistoće kako biste uklonili svoj problem s parazitima. A to znači da ne smijete ostavljati prljavo posuđe u sudoperu niti ostavljati tragove hrane u sudoperu, a smeće morate redovito iznositi.

Možda više nego za hranom, žohari tragaju za rupama s vodom. Iz tog razloga, obratite pozornost na sva mjesta koja zadržavaju vodu, kao što su biljke, područje ispod frižidera ili cijevi. Sva to područja pokušajte držati suhima, pogotovo noću kada se žohari hrane.

U boj s kemikalijama

Kada ste napravili sve te predradnje, spremni ste izbaciti žohare iz njihova gnijezda. Uz pomoć ljepljivih traka trebali biste znati gdje se nalazi njihovo gnijezdo. Potražite pukotine oko tog područja koje žohari koriste za bijeg i začepite ih kako biste spriječili povratak žohara u vaš životni prostor.

Na kraju svega slijedi obračun sa žoharima uz pomoć kemikalija. Pri tom svakako pazite da ih ne primjenjujete blizu hrane i na dohvat ruke djeci ili kućnim ljubimcima.

Play ponuda
Play ponuda