Vukovi mogu pomoći narušenim ekosustavima

Nova studija objavljena u ovomjesečnom izdanju časopisa BioScience navodi kako je uvođenjem kontroliranih populacija vukova u ekosustave moguće popraviti njihovo narušeno stanje.

5.2.2010.
17:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Populacije se mogu sastojati od samo jednog čopora, no i takve mogu osigurati ekološke, edukacijske, rekreacijske, znanstvene i ekonomske dobrobiti", tvrdi Daniel S. Licht, glavni autor studije, i napominje kako su istraživanja prošlih godina pokazala važnost vukova (Canis lupus) u ekosustavima u kojima prirodno obitavaju, prenosi portal biologija.com.hr.

Primjerice, "prisutnost vukova uobičajeno dovodi do smanjenja broja kopitara (Ungulata), što za posljedicu ostavlja više biljne biomase i veću bioraznolikost".

Licht vjeruje da bi introdukcija vukova u svrhu obnavljanja ekosustava, a ne stvaranja samoodrživih populacija vukova, mogla rezultirati povećanjem zanimanja javnosti za ovu vrstu, kao i podizanjem njezina često narušena ugleda.

Tehnološki napredak u praćenju tragova životinja, kao i mogućnosti kontracepcije i kirurgije, mogli bi pomoći u kontroli rasta introduciranih populacija. Ovaj bi pristup, uz dodatnu mogućnost ugradnje ograda u prirodno stanište, mogao umanjiti i zabrinutost ljudi oko predacije domaćih životinja, napada na kućne ljubimce i ljudske sigurnosti, kažu znanstvenici.

"Vukovi su 1960. godine introducirani na otok Coronation na Aljaski u svrhu poboljšanja zdravlja ekosustava. Uspješno su kontrolirali populaciju jelena, no tada im je populacija narasla i cijeli je sustav introdukcije u konačnici krahirao."

Licht i koautori nove studije ovaj primjer navode kako bi pojasnili da je potreban bolji sustav upravljanja populacijama kako bi se ovako nepovoljan ishod izbjegao, prenosi biologija.com.hr.

Prethodni članak:

arti-201001290406006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali