NJUŠKOM POKAZUJU ODGOVORE: / Za samo dva tjedna naučili su konje komunicirati s ljudima

Norveški znanstvenici tvrde da su obučili konje da komuniciraju s ljudima tako što njuškama pokazuju jednostavne simbole na ploči, piše BBC.

26.9.2016.
15:34
Screenshot

Konje su "pitali" žele li na sebi imati "dekicu" ili ne, a njihovi odgovori bili su sukladni s time kakvo je vrijeme vani, što sugerira da konji nisu pokazivali simbole slučajno.

Ako se to potvrdi kao stvarna komunikacija između vrsta, konji će se pridružiti malenoj skupini životinja koje mogu komunicirati s ljudima putem simbola, poput dupina, goluba i majmuna.

"Mislim da naše istraživanje pokazuje što konji mogu naučiti i kako razmišljaju", rekla je Cecilie Mejdell s Norveškog veterinarskog instituta, autorica studije, objavljene u časopisu Applied Animal Behaviour Science.

"Često se smatra da konji nisu pretjerano inteligentni, ali mi smo pokazali da korištenjem pravih metoda oni stvarno mogu komunicirati i izraziti svoje mišljenje", rekla je Mejdell.

Poticali su ih mrkvama

Njezin tim obučio je 23 konja različitih pasmina da komuniciraju potičući ih mrkvama. Prvo su ih naučili da samo priđu ploči i dotaknu je njuškom.

Kasnije su ih trenirali da razlikuju tri simbola: uspravnu crtu koja znači da žele pokrivač na sebi, vodoravnu crtu koja znači da žele da im se on makne i praznu ploču koja je značila da ne žele nikakvu promjenu.

Samo dva tjedna treninga

Nakon što su uspjeli povezati svaki simbol s njegovim značenjem, konji su dolazili do ploče i njuškom pokazivali je li im prehladno ili prevruće. Nakon dva tjedna treninga, koji je dnevno trajao 10 do 15 minuta, sva 23 konja naučila su tehniku.

Pokazalo se i da su konji odgovarali smisleno, htjeli su pokrivače kada je vani bilo vlažno i hladno te tražili da se oni maknu kad je bilo sunčano.

To sugerira da su koristili simbole za stvarnu komunikaciju, ali, kažu znanstvenici, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se pretpostavka potvrdila.

Video koji slijedi ne odnosi se na ovu studiju, ali jasno pokazuje da je komunikacija između ljudi i konja itekako moguća:

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali