Top 10 'nakaza' iz životinjskog svijeta

Daždevnjak od 180 cm, torbar koji neprijatelja ubija stražnjicom, biserna ribica koja živi u anusu morskog krastavca, mravojed koji leže jaja, a doji mladunčad...

17.7.2012.
16:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slijedi popis 10 najzanimljivijih bića koji su sastavili svjetski zoolozi.

Prvi na listi je Rilo majmun iz obitelji Cercopithecidae, koji je zasigurno najčudnija vrsta majmuna. Ovog alfa mužjaka karakterizira veliki nos, što je veći navodno se može jače glasati, a što plaši njegovu mušku konkurenciju. Zoolozi koji su istraživali ovu vrstu došli su do zaključka da postoji veza između veličine nosa i i obdarenosti reproduktivnim organima.

Patuljasti bodljikavi mravojed ili echidna je jedan od dvije vrste sisavaca na svijetu koji leže jaja, a doji mladunčad. Živi u rijekama i potocima, većim dijelom godine se skriva, a u sezoni parenja izlazi van. Njegovi testisi su skriveni unutar tijela i najveći su u odnosu na veličinu tijela u usporedbi sa ostalim sisavcima. Živi u Australiji i Novoj Gvineji.

Patuljasti ljenjivac je najduži kukac na svijetu, dugačak gotovo koliko i ljudska ruka. Jedan je od najugroženijih sisavaca, a živi na pacifičkoj obali Paname.

Meet the sloths from Lucy Cooke on Vimeo.

Pangolin je jedini sisavac koji ima kožu prekrivenu velikim keratinskim ljuskama. Živi u tropskim krajevima Afrike i Azije. Naziv pangolin dolazi od malajske riječi pengguling, što bi značilo "nešto što se smota". I on se, naravno, savija u loptu dok spava, i trenutku kad mu prijeti opasnost. Tada ispušta i neugodne mirise kojima tjera neprijatelja. Hrani se kukcima, a spretno ih lovi zahvaljujući dobro razvijenom njuhu.

Biserna ribica (Pearl fish) je neobična tanka ribica koja izgleda poput jegulje. Još je neobičnije to što je njen dom anus morskog krastavaca, gdje provede veći dio dana, a pod okriljem noći izlazi jeste planktone. Ukoliko postane gladna preko dana, hranu traži u crijevima morskog krastavaca. U svakom slučaju, ova biserna ribica, teško da bi mogla biti morska delicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vombat je kratkonogi torbar koji malo sliči na medvjeda. Ova životinja je biljojed, a hrani se travom, trskom, korenjem i mahovinom. Ima oštre zube koji nikada ne prestaju rasti. Ima i izraženu i tvrdu stražnjicu kojom je u stanju usmrtiti neke prirodne neprijatelje.

Solenodon je vrlo čudan sisavac, jedini koji zahvaljujući specifičnim zubima svojim žrtvama može ubrizgati otrov. Zahvaljujući otrovnoj slini noću hvata insekte s kojima se hrani. Zanimljivo je da se kod ženki bradavice nalaze odmah iznad stražnjice, što je malo nezgodno kada su u fazi hranjenja mladunčadi.

Leteća žaba (flying frog) živi u prašumama Bornea, gdje neka stabla dosežu visinu do 300 metara, a što je rezultiralo letećim životinja. Ne samo da postoje leteće žabe, već i leteći gušteri i zmije. Ovim žabama, koje s drveća samo silaze kako bi se parile i položile jaja, let omogućavaju opne među nožnim prstima.

Kokosov rak može težiti do 90 kilograma i najveći je među beskralježnjacima odnosno životinjama koje nemaju kralježnicu. Dobio je ime jer se penje na kokosova stabla i jede kokosove orahe. Stanovnik je pacifičkih otoka.

Veliki kineski daždevnjak je najveći daždevnjak na svijetu i može narasti do 180 centimetara. Ova endemska vrsta, koja živi u planinskim potocima i jezerima u Kini, iznimno je ugrožena. Budući da ima važnu ulogu u hranidbenom lancu, vrlo je važno očuvanje ove vrste.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali