OGLAS

Vikend prognoza Dunje Mazzocco Drvar / Prvi ljetni vikend donosi i prve prave vrućine, baš kako mu i dolikuje

Image
Foto: Shutterstock

U subotu će temperature prvi put ići iznad 30 stupnjeva

26.6.2020.
16:15
Shutterstock
VOYO logo

Dosad smo u Hrvatskoj već mjerili poneku trideseticu, prvu štoviše već u svibnju, neki dan smo dosegnuli i 33 Celzija, a vrućinu smo osjećali i na temperaturama malo ispod 30. No tek prvi kalendarski ljetni vikend donosi rasprostranjenu i trajniju vrućinu.

U subotu prelazimo trideseticu

Magičnu brojku trideset prošle smo godine u Zagrebu prešli već na spomendan svetog Medarda, 8. lipnja, a već tri dana nakon toga imali smo i prvu toplu noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine trideseticu prelazimo sutra, a već sljedeće noći mogli bismo se ponegdje u centru grada zadržati i na iznad 20 °C stupnjeva.

More se grije

I na moru je ovaj vikend svojevrsna prekretnica. Nakon promjenjiva većeg dijela mjeseca u kojem se temperatura na obali zadržavala u prosjeku ili čak stupanj do dva ispod njega, ovih smo dana premašili prosjek, a vikend donosi i prvu pozitivnu anomaliju temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I more se grije, u samo dva-tri dana temperatura mu je sa svježih 20-21 °C porasla na ugodna 22-24 °C, a za vikend će već većini biti ugodno za kupanje.

Image
Posljedica korone /

Je li i vas zadnjih dana 'prevarila' aplikacija za vremensku prognozu? Evo što se događa

Image
Posljedica korone /

Je li i vas zadnjih dana 'prevarila' aplikacija za vremensku prognozu? Evo što se događa

Lipanj i svibanj oblačniji nego prije

Ovoga vikenda ganjamo i prosjek osunčavanja. Nakon najsunčanijeg travnja u povijesti motrenja i dosta oblačnijeg svibnja, i velik dio lipnja bio je malo oblačniji nego što smo se naviknuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad smo na otprilike 80 % uobičajenog osunčavanja, a s 4 vedra dana do kraja mjeseca moći ćemo ovaj mjesec proglasiti i prosječno sunčanim. Tako nam o osunčavanju govore brojke, a potvrdu svakako imamo i u svom načinu odijevanja i ponašanja.

Vedri su nam dani došli naglo i to neposredno nakon ljetnog solsticija, sunce je ovih dana vrlo jako. UV indeks sutra i prekosutra u cijeloj će zemlji biti između 8 i 10, što označava vrlo visoku opasnost od štetnog sunčevog zračenja. Zaštitite se od UV zraka i uživajte u ljetnom vremenu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vikend na kopnu

U unutrašnjosti će i subota i nedjelja biti sunčane, čak pretežno vedre. U ranim popodnevnim satima očekuje se slab do umjeren razvoj oblaka, a rijetko koji od njih može narasti toliko da nakratko pljusne kiša.

Vjerojatnost za pljusak nešto je veća u istočnoj Hrvatskoj, posebno u gorju zapadne Slavonije te u Baranji. U nedjelju je pak vjerojatnost za izolirani pljusak nešto veća u Gorskom kotaru i u zapadnim dijelovima Karlovačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar će biti slab, u Međimurju i Podravini ponegdje umjeren jugozapadni i južni. Temperature osjetno više nego prošlih dana, jutarnje od 14 u gorskim područjima do 20 u najvećim gradovima. Dnevni maksimumi od 29 do 33 °C stupnja.

Vikend na moru

Na moru pravo ljetno vrijeme, pretežno vedro, a dnevnu će tišinu samo ponegdje prekinuti umjeren maestral. Noći će biti ugodne, ponegdje i tople, temperature oko 20. Dani vrući, oko 30 °C stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo