VRDOLJAK NAJAVIO PLANOVE MINISTRICE DIVJAK: / Vladi će uputiti dva prijedloga za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima

Upitan hoće li ostati u koaliciji ako Vlada ne prihvati njihov zahtjev rekao je da ultimatum nije sredstvo s kojim se HNS ikad služio

4.10.2019.
13:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u petak da će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputiti Vladi dva prijedloga za povećanjem plaća prosvjetnim djelatnicima.

"Uže vodstvo stranke održalo je još jedan od niza sastanaka i potvrdilo oduke središnjih tijela - Središnjeg odbora i Predsjedništva, da je reforma obrazovanja naša obaveza prema građanima i djeci. Dio reforme obrazovanja je i povećanje plaća za prosvjetne djelatnike i u prijedlogu rebalansa iz Ministarstva znanosti i obrazovanja bit će predloženo povećanje od dva posto. U prijedlogu proračuna za iduću godinu iz tog ministarstva bit će predloženo povećanje od četiri posto u dinamici koja će se uskladiti u Vladi", rekao je Vrdoljak novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije. Dodao je da o tome s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovara već četiri mjeseca.

Uvjeren da će se naći rješenje

Ističući kako je to politički prioritet, Vrdoljak je izrazio uvjerenje da će se za to naći riješenje. "Na internom sastanku vodstva HNS-a smo sa ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak uskladili da iz njezinog ministarstva mora izaći na reblansu prijedlog od dva posto i na proračunu za iduću godinu prijedlog od povećanja za četiri posto", ponovio je.

Upitan za komentar izjave ministra financija Zdravka Marića kako nema novca za sve što traže učitelji i svi drugi za povećanje plaće, Vrdoljak je rekao da je reforma obrazovanja najveća reforma u zemlji od njezina osamostaljenja, obuhvaća oko 70.000 djelatnika, a dominantno je u zadnje dvije godine financirana s više od milijardu kuna iz europskih sredstava. No, plaće su obaveza zemlje članice, tj. naša obaveza.

'Moramo povećati plaće'

"Da bi imali održivost reforme, moramo povećati plaće", poručio je. Smatra da za to novca ima i da će ga biti. Na novinarski upit odakle novac odgovorio je - od rasta gospodarstva.

Upitan hoće li ostati u koaliciji ako Vlada ne prihvati njihov zahtjev rekao je da, ako je Središnji odbor HNS-a donio odluku o ulasku u koaliciju i sada odučilo da je to politički prioritet i na pristojan način naložilo ministrici da u rebalansu i proračunu to predloži - onda se zaključci mogu izvući.

Vrdoljak je također poručio kako to nije ultimatum jer se njegova stranka time nikada nije služila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Klub HSS-a i Demokrata podupro štrajk profesora i učitelja

Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke i Demokrata podupro je u petak profesore i učitelje koji su za idući tjedan najavili štrajk u osnovnim i srednjim školama tražeći povećanje plaća jer smatraju da bez motiviranih nastavnika nema kvalitetnog obrazovanja ni napretka.

"Osnovica plaće u školstvu koja će biti isplaćena u listopadu je 5695 kuna. Zar je to plaća za učitelja koji bi trebao biti motiviran, kvalitetno prenijeti znanja i vještine na djecu, motivirati ih da kritički razmišljaju i angažiraju na istraživanju, stječu znanja i vještine?", upitao je HSS-ov Davor Vlaović i ustvrdio kako je nemoguće s tako malim plaćama kreirati kvalitetnu školu.

Na konferenciji za novinare u Saboru, Vlaović je rekao kako premijer Andrej Plenković samo prigodničarski govori o ulaganju u znanost i obrazovanje kao temeljima za rast, razvoj i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, a kad treba povećati plaće, onda kaže da nema novca.

'Divjak samo deklarativno podržava učitelje, a povlači se kad treba nešto poduzeti'

Osvrnuo se i na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak za koju kaže da deklarativno podržava učitelje, ali se povlači kada treba nešto konkretno poduzeti. "Tražimo da ministrica stane zajedno s učiteljima na čelo štrajkačke kolone i ukoliko ne dođe do realizacije povećanja plaća učiteljima- neka da ostavku. To bi bila prva ministrica koja se bori za svoj resor", rekao je.

Vlaović je pohvalio osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju na Fakultetu elektronike i računarstva i dodao: "Možda premijer misli da učitelji nisu potrebni pa će na FER-u proizvesti robote koji će predavati umjesto njih".

"Samo obrazovan čovjek je slobodan čovjek", zaključio je Željko Lenart citirajući Sjepana Radića.

Klub HSS-a najavio je da će u saborsku proceduru poslati izmjene Obiteljskog zakona u dijelu koji se odnosi na uzdržavanje djece u slučaju razvoda braka. Predlaže da se rok u kojem Centar za socijalnu skrb pokreće postupak naplate uzdržavanja (alimentacije) u slučaju kada roditelj ne izvršava svoje obveze smanji s tri mjeseca na 15 dana.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali