LAŽNO SE PREDSTAVLJAO /

Župnik u slobodno vrijeme glumi policajca i zaustavlja ljude: 'Pružio je palicu, rekao je da će ga prebiti i privesti'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Pružio je policijsku palicu kroz prozor svog automobila i tražio od nas da se zaustavimo', kazali su očevici koje je župnik zaustavio

16.1.2018.
16:52
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Luka Ojurović (24) i Šime Miletić (21) tvrde da ih je don Tomislav Vlahović, župnik u Perušiću kod Benkovca i kapelan Policijske uprave zadarske, prije dva mjeseca zaustavio u automobilu i legitimirao, lažno se predstavljajući kao policajac Šibensko-kninske policijske uprave, piše Zadarski.hr.

"Pružio je policijsku palicu kroz prozor svog automobila i tražio od nas da se zaustavimo. Kad smo stali, nije izlazio iz svoje Mazde 6, bijelo-sive boje, registarskih oznaka ZD 248 IL. Stajao je nekoliko minuta u autu, pa smo ja i Šime, koji je vozio, izašli iz naše Opel corse i krenuli prema njemu", kazao je Luka koji se te večeri našao na mjestu suvozača, a snjim su u automobilu još bili Šimin brat Valentino Miletić i bratić Matej Čirjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozač Šime objašnjava kako je Mazda krenula za njima i prestigla ih nakon nekoliko stotinu metara te da je kroz prozor pružena obična policijska palica koja im je signalizirala da se zaustave. Kad su Luka i Šime prišli bijeloj Mazdi iz automobila je izašao čovjek u sivo-plavoj trenerci kojeg je Luka prepoznao i shvatio da se radi o don Tomislavu. 

"'Don Tomislave, jeste li to vi?' upitao ga je Luka. 'Reci kolegi neka uđe u auto! Nek' se smiri ili ću ga prebiti i privesti u šibensku policiju' na to je odgovorio don Tomislav. Mi smo se vratili u naš automobil, a on je došao za nama. Prišao je autu i od mene tražio prometnu i osobnu kartu", kazao je Šime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok mu je Šime davao dokumente ja sam ga pitao da se kao policajac legitimira, da nam kaže svoj broj i pokaže značku. U tom trenutku je pogledao prema zadnjim sjedištu gdje su sjedili Valentino i Matej. Matej ga je odmah prepoznao, ali i on Mateja. Don Tomislav se refleksno povukao unazad i jednom rukom okrenuo akreditaciju s fotografijom i imenom koja mu je visjela oko vrata. Okrenuo je tako da se ne može vidjeti tko je na njoj, a ja sam uspio uhvatiti krajičkom oko samo ime. Pisalo je Tomislav", priča Luka.

Nakon ovog incidenta, Luka je nazvao policiju i objasnio što se dogodilo. Njegov očuh Jašo Lepur otišao je idućeg dana u policijsku postaju kako bi vidio što će policija poduzeti po pitanju mjesnog svećnika i policijskog kapelana, a tada je otkrio kako prijava nije uvedena u sustav. 

"Incident nije bio uveden u sustav iz prethodne smjene. Zamolio sam ih da provedu izvide, da pozovu momke na razgovor i sastave prijavu, a dežurni policajac mi je rekao da će o svemu izvijestiti nadređene", kazao je Lepur. Četiri dana od incidenta, nakon što ništa nije poduzeto, javio se nadležnim osobama u MUP-u i Zadarskoj nadbiskupiji.

Odgovor iz MUP-a, tvrdi, stigao mu je nakon mjesec dana. "Izvršenim provjerama potvrđeni su Vaši navodi, odnosno utvrđene su nepravilnosti u postupanju policijskog službenika-kapelana, no utvrđeno je kako je do njegove reakcije došlo isključivo radi upozorenja građana o sigurnosti prometa na cestama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristimo ovu priliku uputiti Vam ispriku zbog predmetnog događaja te Vam priopćavamo kako je policijski službenik-kapelan upozoren na utvrđene nepravilnosti u postupanju te da je s njegovim postupanjem upoznat njegov nadređeni rukovoditelj radi eventualnog poduzimanja daljnih mjera i radnji iz njegove nadležnosti", stoji u odgovoru Željka Kralja, voditelja Službe za unutarnju kontrolu MUP-a, piše Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo