PISAO PLENKOVIĆU / Zoran Milanović predložio Daniela Markića za v.d. ravnatelja SOA-e: 'Odbili ste...'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Uz dopis, predsjednik je premijeru Plenkoviću uputio i prijedlog Rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e

12.3.2024.
10:27
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović predložio je u ponedjeljak predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću imenovanje Daniela Markića za vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) od isteka njegovog mandata 5. svibnja do izbora novog ravnatelja, a najdulje na dva mjeseca.

Uz dopis, premijeru Plenkoviću uputio je i prijedlog Rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e, stoji u priopćenju njegova Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst dopisa predsjednika Milanovića upućenog premijeru prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

kao što Vam je poznato, ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danielu Markiću 5. svibnja 2024. godine završava mandat na toj dužnosti. Imajući u vidu najavu raspuštanja Hrvatskog sabora s danom 14. ožujka 2024. godine, izgledno je da će mandat ravnatelja SOA-e završiti u trenutku, početkom svibnja, kada vrlo vjerojatno još neće biti formirana nova Vlada RH zbog čega se neće moći provesti ni zakonska procedura imenovanja ravnatelja SOA-e.

Image
datum sve bliže /

Sabor se raspušta, Milanović je na potezu. Donosimo cijeli popis njegovih ovlasti

Image
datum sve bliže /

Sabor se raspušta, Milanović je na potezu. Donosimo cijeli popis njegovih ovlasti

Bez racionalnog objašnjenja odbili ste prijedlog da sada - dok još i Vi kao predsjednik Vlade RH imate mandat, a prije raspuštanja Hrvatskog sabora - imenujemo ravnatelja SOA-e i zamjenika ravnatelja SOA-e, a kao što je to i propisano člankom 66. Zakona o Sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske. Isto tako, niste pokazali ni najmanje interesa da se pristupi izmjenama relevantnih podzakonskih akata kojima bi se poboljšalo funkcioniranje SOA-a i tako izbjeglo ponavljanje 'slučaja Turudić'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bismo izbjegli situaciju u kojoj SOA ostaje bez ravnatelja, a zamjenik nije imenovan, predlažem Vam da zajedno, sukladno našim ustavnim i zakonskim ovlastima, imenujemo Daniela Markića za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e od isteka njegovog mandata do izbora novog ravnatelja SOA-e, a najdulje na dva mjeseca. Napominjem da ću u svakom slučaju inzistirati da se, kako to predviđa Zakon, uz ravnatelja SOA-e imenuje i zamjenik ravnatelja.

U prilogu Vam dostavljam prijedlog Rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije pa Vas molim, ukoliko ste suglasni, da istu potpišete i vratite je meni na supotpis. Ukoliko pak imate drugi prijedlog ili izmjenu priloženog Rješenja, slobodno mi se obratite", stoji u Milanovićevom dopisu premijeru Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višetjedna prepucavanja

Ovome je prethodilo višetjedno javno prepucavanje predsjednika i premijera oko toga tko bi trebao biti novi čelnik Sigurnosno-obavještajne agencije. Milanović je ranije isticao da želi razgovarati o ravnatelju SOA-e te da je važno čuti argumente zašto bi Daniel Markić trebao dobiti novi mandat.

"SOA-u će 12 godina voditi jedan čovjek? Ja sam s njim korektno surađivao, ali želim čuti argumente. Ne preko razglasa u vojarni", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara da komentira izjavu predsjednika Zorana Milanovića kako ga je pokušavao dobiti, no da mu se Plenković ne javlja, premijer je uzvratio da ga je on zadnji put zvao "prije 150 godina".

"Pozicija mene kao predsjednika Vlade i Vlade kao kolektivnog tijela je da ostajemo pri prijedlogu da Daniel Markić, kojeg je i on imenovao sa mnom nastavi svoj posao", poručio je Plenković dodavši kako želi da se sve riješi u zakonitom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo svoju poziciju rekli, nemamo tu što dodatno objašnjavati, na njemu je da se izjasni, mi smo bili vrlo korektni oko izbora načelnika Glavnog stožera oružanih snaga. Stvar je tu jasna s naše strane, želimo stabilnost, ne želimo ključne institucije bez ljudi na čelu", zaključio je ranije Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović se obrušio na Plenkovića: 'On je svjetski rekorder u trčanju u zagrljaj njima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo