ZNATE LI UOPĆE ŠTO NUDE PROGRAMI PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA? / Svi se zalažu za borbu protiv korupcije, osim jednoga...

Image
Foto: Screenshot: RTL

Dio kandidata svoje je programe objavio u tekstualnom obliku, dok se dio odlučio za videe, neki nisu napravili ništa

12.12.2019.
19:02
Screenshot: RTL
VOYO logo

Aktualna predsjednica u utrci za još jedan mandat ne želi sučeljavanje kandidata, već sučeljavanje programa. Svih 11 kandidata trebalo bi imati neke programe ili barem planove što će učiniti u sljedećih pet godina ako pobijede na izborima. Neki su svoje programe objavili na YouTubeu, neki napisali u Wordu, a neki nisu napravili - ništa.

Puno njih želi mijenjati Ustav, drugi planiraju legalizirati marihuanu, dok treći korupciju žele učiniti državnom religijom. No, koliko je to sve skupa ozbiljno? RTL je analizirao formu i sadržaj svih objavljenih predsjedničkih programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Videoprogrami

Kolinda Grabar Kitarović u studenom je predstavila svoj program u sedam točaka na 60 stranica, s ponekom fotografijom zbog boljeg dojma. Nedavno je predložila osnivanje Ureda pravobranitelja za pitanja starijih osoba. Relativno nepoznati Nedjeljko Babić svoje je planove sažeo na 10 stranica Word dokumenta, a raspisali su se i Dalija Orešković te Anto Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović nema tekstualni program, već svoje poruke šalje putem videa: "Sada vidim da Hrvatskoj treba predsjednik s karakterom i država sa stavom".

Na istom tragu je bio i Miroslav Škoro, koji je u objavi kandidature izložio pet točaka: "Predsjedniku treba omogućiti da sam bira ustavne suce, a ne da oni budu rezultat međustranačkih kompromisa". Veće ovlasti predsjednika zagovara i Mislav Kolakušić, koji bi, između ostalog, otpustio 100.000 ljudi iz državne službe i ukinuo pola županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNICA PREDSTAVILA PROGRAM: /

Ovo je 7 točaka s kojima ide po novi mandat; 'Milanović je vraćao državu u region'

Image
PREDSJEDNICA PREDSTAVILA PROGRAM: /

Ovo je 7 točaka s kojima ide po novi mandat; 'Milanović je vraćao državu u region'

Radikaliziranje pojedinih tema

"Ja sam Dejan Kovač, a ti biraš zemlju kakvu želiš!", poručuje liberalni predsjednički kandidat koji je profesorsku karijeru u SAD-u zamijenio političkom u Hrvatskoj. Glavna tema mu je korupcija, kao i svim ostalim kandidatima, osim Darija Juričana iliti Milana Bandića koji se zauzima za rast korupcije.

Radikalni su i Ivan Pernar, koji želi ukinuti cijepljenje i legalizirati marihuanu te Katarina Peović koja želi uvesti demokratski socijalizam. No, kako su u javnom prostoru već prevladale svađe oko nebitnih tema, a sučeljavanja vjerojatno neće ni biti, mnogi će doći pred glasački listić i pitati se što svaki od kandidata zaista nudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo