Bandić obećao pomoć / Život nakon eksplozije: Stanari zgrade u Prečkom još nemaju dizalo pa srčani bolesnici pješače na 9. kat

Od snažne eksplozije u stambenoj zgradi u Prečkom prošlo je devet dana, ali strah među stanarima ne slabi

13.5.2019.
15:18
VOYO logo

Devet dana prošlo je od snažne eksplozije u zagrebačkom naselju Prečko. Stanarima deveterokatnice najgore je što ne radi dizalo - prijeko potrebno umirovljenicima i srčanim bolesnima koji žive na najvišim katovima. 

Pomoć još nisu dobili, a iz Grada Zagreba doznajemo da je sastanak dogovoren za danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani od snažne eksplozije u stambenoj zgradi u Prečkom prolaze, ali ne i strah koji  vlada među stanarima.

"Ljudi su osjetljivi i kad im pozvoniš, vidiš da dugo ne reagiraju, provjeravaju triput tko je ispred vrata. S tim ćemo se malo dulje nositi", kaže Josip Sosa, stanar zgrade u kojoj se dogodila eksplozija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, devet dana nakon eksplozije - sobna vrata postavljena su kao privremeno rješenje i popravljeni su prozori. Riješilo se i pitanje opskrbe toplom vodom, plinom i grijanjem. 

"Toplu vodu i plin, to smo dobili prošli tjedan, pustili jesu. Moram priznati, s obzirom na to da ste bili upućeni u sve, došli su već u ponedjeljak", govori stanarka Jasna Korunek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u ulazu je najveći problem dizalo koje i dalje ne radi pa su stanari prisiljeni pješačiti - neki i do 9. kata. 

"Tražimo bilo kakvu mogućnost da se dizalo što prije vrati u funkciju. U tijeku je skidanje oštećenog stakla da bi Zavod za integralnu kontrolu uopće mogao izaći na teren s priborom, laserima, libelama i slično", rekao je Sosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteže je onima na višim katovima

Svakodnevica bez dizala nimalo nije lagana. 

"Jedanput na dan idem, a kaj drugo, pa si donesem i odnesem smeće i tako sve si usput napravim", požalila se stanarka Mirjana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije jedina. Najteže je onima na višim katovima. 

No, stanari nisu zaboravili obećanje gradonačelnika Bandića da će im pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štetu ćemo kad se snimi nadoknaditi zajedno s vlasnicima i pomoći. Sigurno nitko neće ostati bez krova nad glavom", obećao je gradonačelnik netom nakon eksplozije.  

Bandić: 'Pomoć u sanaciji štete nastale od eksplozije u zgradi u Prečkom'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je razgovarao s predstavnicima stanara zgrade u Ulici Josipa Slavenskog u Prečkom o pružanju pomoći u sanaciji štete nastale od eksplozije. Istaknuo je da se ljudima u nevolji treba pomoći te je dogovoreno da će zgradu čuvati zaštitar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavnici su Bandića izvijestili o situaciji u zgradi i zamolili ga za pomoć koju im je on i obećao. Pritom je gradonačelnik naglasio da se procedura i zakoni moraju poštovati, ali i da se ljudima u nevolji treba pomoći", stoji u priopćenju iz Ureda gradonačelnika.

Istaknuto je da je zgrada osigurana, a pregovori između upravitelja zgrade i predstavnika osiguravateljske kuće traju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanarima je najveći problem što u deveterokatnici još ne radi dizalo. Čeka se da Zavod za integralnu kontrolu obavi pregled i ispitivanje dizala te procijeni stanje kako bi se moglo krenuti u sanaciju. Dogovoreno je da će od sutra zgradu čuvati zaštitar.

Na sastanku su bili predstavnici mjerodavnih gradskih ureda i službi, upravitelj Hrvoje Krajna iz Društva za upravljanje i održavanje stambenih zgrada 'Stan' te predstavnik suvlasnika Josip Sosa. (Hina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo