ŽIVOT NA RAČUN GRAĐANA: / Novi ministri odabrali si komforne stanove, a većinu troškova plaćaju im građani

Image
Foto: PIXSELL, Robert Anić

Gdje su se ovih dana smjestili novi ministri u Vladi Tihomira Oreškovića i koliko to košta porezne obveznike?

6.3.2016.
22:53
PIXSELL, Robert Anić
VOYO logo

Odlučio je, kako doznaje 24 sata, unajmiti 62 kvadrata na Trešnjevci, kojima je mjesečna cijena pet tisuća. On, međutim, plaća svega 313 kuna. Ostatak mu se nadoknađuje iz državnog budžeta.

"Nije to luksuz. Možete doći u ponedjeljak vidjeti. Tražio sam stan za sebe i kćer, koja je studentica. Samo sam tražio da se zadovolje uvjeti za nas dvoje", objašnjava Orepić i dodaje da je pitanje njegovog privremenog doma privatna stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi nisu privatna stvar

No teško da je u pitanju privatnost s obzirom da mu 4687 kuna najma stana plaća država.

Najam državnog stana mogućnost je što je državni dužnosnici imaju na raspolaganju u slučaju da im je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba. Imaju pravo iznajmiti stan u državnoj zgradi. Ti stanovi, ovisno o kvadraturi, stoje između 795 do 1480 kuna. Taj iznos, kao i režije, plaćaju ministri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Druga opcija je najam privatnog stana koji si sami pronađu. Za njega pak, osim režija, plaćaju pet kuna po kvadratu, što im je u konačnici povoljnije.

Uz Orepića, za ovu su se opciju odlučili još mostovac Tomislav Panenić te HDZ-ovci Anton Kliman i Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panenićev stan na Trnju, kako doznaju 24 sata, drugi je najskuplji. No, od 3800 kuna koliko stoji najam, on će mjesečno izdvajati 310 kuna. Plus režije.

Kliman je odabrao stan od 51 kvadrata na Trešnjevci, a Butković 95 kvadrata na Medveščaku. No, potonji napominje da se ograničio na 2500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzeo sam nešto veći stan kako bi mi vikendom mogla doći obitelj", objašnjava Butković, inače ministar prometa.

Image
Foto: PIXSELL, Robert Anic

Ministar Oleg Butković

I njegov stranački kolega Anton Kliman unajmio je stan od 2500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije nego što sam izabran za ministra bio sam saborski zastupnik i tada sam unajmio stan unutar okvira dopuštenih za saborske zastupnike. Kad sam postao ministar, bilo mi je glupo vlasnicima stana otkazivati najam stana. Zato sam ostao ovdje", rekao je za 24 sata ministar turizma.

Petero ministara ipak je uzelo državne stanove

Pored ove četvorice, još je pet ministara unajmilo stanove u Zagrebu. Oni su se ipak odlučili za državne. Među njima najskromniji je bio ministar obrazovanja Predrag Šustar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je odabrao stan u jednoj od dvije državne zgrade u centru Zagreba. Zapravo, vjerojatno je riječ o garsonijeri s obzirom na to da se radi o svega 32 kvadrata. Apsurdno je da će Šustar za taj stan izdvajati više nego li će Vlaho Orepić za onaj skupi na Trešnjevci ili Oleg Butković za onaj veliki na Medveščaku.

Naime, Šustar će za garsonijeru mjesečno u državni proračun uplaćivati 795 kuna. Ipak, za pretpostaviti je da će njegovi režijski troškovi biti manji nego njegovim kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Ministar graditeljstva uzeo sobu više zbog djece

I ministar graditeljstva Lovro Kuščević (HDZ) najprije je živio u garsonijeri, ali se zatim preselio u jednosoban stan. Oba su u državnoj zgradi u središtu grada.

"Ovaj prvi nije imao sobu, dok novi ima sobu, dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu. Tražio sam zamjenu kako bi mi ipak povremeno mogli doći supruga i djeca", objašnjava i dodaje kako treba biti skroman pri odabiru stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli smo ovdje raditi. Ja odlazim na posao ujutro u 7.30 sati, a vraćam se oko 23. Čak mi ni kuhinja ne treba. Bitno mi je da imam gdje prespavati", kaže Kuščević, koji će državi plaćati mjesečnu stanarinu od 1.150 kuna, baš kao čelnik Mosta, potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Njegov privremeni stan u centru ima 66 kvadrata.

Ministar pravosuđa skroman

Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje se, za razliku od svojih kolega Orepića i Panenića, pokazao prilično skromnim. Odabrao je državni stan, ali ne u zgradama u Palmotićevoj i Ilici, već na nekoj trećoj adresi. On će plaćati svega 245 kuna, plus režije - kao i ostali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Ante Šprlje, ministar pravosuđa

Osim ministara, u službene stanove smješteno je još četvero pomoćnika. Dok ih je troje odabralo državne stanove od po 30-ak kvadrata, pomoćnik ministra prometa Mario Madunić, visokopozicioniran u stranci HSP AS, odlučio se za privatan najam. Tako će stan od 53 kvadrata, sukladno formuli pet kuna za kvadrat, plaćati 267 kuna. Preostali iznos do 4.200 kuna, koliko stoji najam toga stana u Novom Zagrebu, snosit će građani. Dakle, za stan pomoćnika Madunića iz proračuna će se mjesečno izdvajati 3.933 kune. Zahtjev za službenim stanovima dosad je podnijelo još 14 pomoćnika, ali tek treba vidjeti hoće li njihovi privremeni stanovi biti državni ili privatni i kolika će biti cijena najma.

Bez obzira na to jesu li za privremeni život u Zagrebu odabrali državni ili privatan stan, ministri, kao i njihovi zamjenici i pomoćnici, sami moraju plaćati režije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo