9 MJESECI NAKON POTRESA / Žiteljima Banije nude urbane i ruralne tipske kuće, evo tko bi ih mogao graditi

Građani će moći birati između dva tipa kuća koje bi bile otporne i na najjače potrese, a interes za gradnju oko dvije tisuće tih kuća iskazalo je desetak domaćih i stranih tvrtki

15.9.2021.
14:49
VOYO logo

Prošlo je gotovo devet mjeseci od snažnog potresa koji je pogodio Baniju i mnoge tamošnje stanovnike ostavio bez krova nad glavom. Obnova i izgradnja kuća za obeskućene Banijce odvija se sporo, a nova zima je pred vratima.

Dok se nova zagrebačka vlast sprema raspisati natječaj za privremeni smještaj obitelji stradalih u onom zagrebačkom potresu u gradske stanove, već je raspisan poziv za gradnju tipskih kuća na Baniji za stradale u potresu koji ne mogu ili ne žele sami obnoviti svoje srušene domove - kaže se u prilogu RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KLUB ZELENO-LIJEVOG BLOKA /

Prioritet je izmjena Zakona o obnovi: 'Jedna institucija mora biti zadužena za čitav proces'

Image
KLUB ZELENO-LIJEVOG BLOKA /

Prioritet je izmjena Zakona o obnovi: 'Jedna institucija mora biti zadužena za čitav proces'

Tipska kuća može se montirati za dva dana

Državni tajnik Gordan Hanžek kazao je da će građani moći birati između dva tipa kuća - ruralne i urbane, koje bi bile otporne i na najjače potrese. Interes za gradnju oko dvije tisuće tih kuća iskazalo je desetak tvrtki iz Hrvatske i inozemstva. Građevinska tehnologija danas je toliko napredna da se te kuće mogu montirati za dva dana, i to s već ugrađenim parketima, pločicama, kupaonicama, zidnim oblogama, prozorima…

Riječ je o hrvatskom patentu iz Velike Gorice, ali posla će biti i za tvrtke s Banovine koje rade tradicionalne drvene kuće, kaže se u prilogu RTL Direkta. Velikogorička tvrtka proizodi protupotresne, niskoenergetske obiteljske kuće od 100 kvadrata s vijekom trajanja od 80 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stroj napravi kuću za 24 sata'

"Naše kuće su brzo gotove, kada se riješi projekt i kada je dokumentacija gotova. Stroj može napraviti kuću u 24 sata. Moguće je, demonstrirali smo kako je zid od 3 metra visine i širine napravljen za minutu i pol", kazao je za RTL voditelj razvojnog tima u Tehnoplastu Tomislav Prlić.

Na tome su, kaže, radili deset godina. Moderne urbane kuće samo su dio asortimana tvornice u kojoj radi 60 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi možemo ljudima pomoći, imamo i strojeve i ljude", kaže Mirko Gaković, metaloglodač u tvrtki Tehnoplast.

U toj tvrtki vjeruju da uz pomoć moderne tehnologije koju imaju i uz dobru logističku podršku Petrinju mogu obnoviti za godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradili bi kuće od laganog čelika

Dosad su radili vile po Jadranu, marine za brodove, hotele. A sada žele raditi kuće od čelika za Petrinju.

"Čelik je dodatak svakom materiju i betonu i cigli i drvetu. Isključivo radimo cijelu kuću od laganog čelika što odgovara svim standardima gradnje. Cijenom je kao klasična kuća s time da je naša kuća od daleko kvalitetnijih materijala", pojasnio je Prlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ove, interes za gradnju na Banovini iskazalo je još desetak domaćih i stranih tvrtki, a država će izabrati dva najbolja i cijenom najprihvatljivija tipa kuća. Zna se da će kuća za dvočlanu obitelj imati 55 kvadrata, za tri ili četiri člana 70, a za pet ili više članova 85 kvadrata.

Nude se i tradicionalne turopoljske kuće

Banovinu bi voljela obnoviti i domaća tvrtka Drvni centar Glina koja ima 750 zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bavimo se proizvodnjom drveta i svih proizvoda od drva i možemo ponuditi određena tehnička rješenja i javiti ćemo se na natječaj, sada je raspisan javni poziv da se iskaže interes", kaže direktor Drvnog centra Glina Elmor Baraković.

Oni bi gradili tzv. ruralne, odnosno drvene modularne kuće koje izgledom podsjećaju na tradicionalne turopoljske kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima su donatori i volonteri već izgradili kuće

"Mi možemo tri kuće dnevno raditi u svojim pogonima. Pitanje je cijena. Svi mi proizvođači bojimo se inflacije, nama svi troškovi rastu… Struja nam je otišla 30 posto gore", kazao je Baraković za RTL.

Dok država kasni s natječajima za obnovu, na glinskom je području zahvaljujući volonterima i donacijama već izgrađeno tridesetak drvenih i kontažnih kuća. Ona tročlane obitelji Oršulić građena je dvadesetak dana, a donatori su bili iz Švicarske. Oršuliće još čeka priključak na struju i vodu pa useljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ni mogla zamisliti da će to sve biti unutra dvije sobe, kuhinja, kupatilo dnevni boravak, lijepo je", kazala je RTL-u Kata Oršulić iz Gline.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo