Komentirao i istragu USKOKA /

Žinić upozorio da su prve donacije za Banovinu skoro iscrpljene: 'Nedostaje hrane. Ovo će trajati još dva, tri mjeseca'

Žinićevo ime često se ovih dana spominje i u kontekstu obnove nakon rata za koje je USKOK i pokrenuo istragu

6.1.2021.
16:30
VOYO logo

Ivo Žinić, župan Sisačko- moslavačke županije na konferenciji za novinare objavio je da su prve donacije za potresom pogođena područja iscrpljene, prenosi Index.hr.

Zalihe su uskoro iscrpljene

"Prijavljeno je 22.061 šteta. Pregledano je 8740 objekata. Od pregledanih objekata 20 posto je uništeno. Potresom je zahvaćeno više od 116.000 stanovnika, a štetom 66.000 ljudi. Velike su to brojke. Od 56 pregledanih škola, uporabljive su 23. Njih 12 je privremeno neupotrebljivo, a devet neuporabljivo", izvijestio je Žinić, a već je od ranije poznato da su trenutne brojke prijavljenih šteta daleko od konačnih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da su velike štete na infrastrukturi, gotovo 55 milijuna kuna na državnim i oko 22 milijuna kuna na županijskim cestama. Procjena za lokalne ceste još se čeka.

Image
Od početka su bili prepušteni sebi /

Gradonačelnica Siska Ikić Baniček o sporoj organizaciji Vlade: 'Nisu me zvali na sastanke, ali barem nisam gubila vrijeme. Bila sam na terenu'

Image
Od početka su bili prepušteni sebi /

Gradonačelnica Siska Ikić Baniček o sporoj organizaciji Vlade: 'Nisu me zvali na sastanke, ali barem nisam gubila vrijeme. Bila sam na terenu'

Iako je naveo da svi stanovnici Banovine dobivaju tople obroke i da su u tom smislu zbrinuti, ali je i napomenuo da su prve donatorske doze gotovo iscrpljene te da nedostaje prehrambenih artikala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakva situacija će trajati još dva, tri mjeseca", ustvrdio je Žinić. 

Komentirao i istragu USKOKA

Brojke o dopremljenom alternativnom smještaju u vidu montažnih kućica ili kontejnera, a o kojima je izvijestio Žinić, slične su onima koje je u gostovanju za RTL-danas iznio potpredsjednik Stožera za obnovu Boris Milošević. Potreba je da se u Banovinu dopremi još oko 1000 objekata za privremeni smještaj. 

Žinićevo ime često se ovih dana spominje i u kontekstu obnove nakon rata za koje je USKOK i pokrenuo istragu, a na sjednici Vlade koja se održala u ponedjeljak podržao ju je i premijer Andrej Plenković. 

"Program organizirane obnove napravljen je prema zakonu o obnovi obiteljskih kuća. Najprije se pristupilo procjeni ratnih šesta i utvrdilo se šest kategorija. Organizirana obnova je provođena na svim ratnim područjima. Neću prejudicirati tko je odgovoran", kazao je Žinić, inače glavni ondašnji inženjer za obnovu u Ministarstvu razvitka i obnove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Pešut iz PU sisačko-moslavačke županije izvijestio je da su u županiji imali 50 kaznenih dijela, ali da niti jedno nije vezano uz potres i pljačke o kojima se nagađalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo