Skandalozno /

Zgroženi putnici prijavili veliki grb s prvim bijelim poljem u Zračnoj luci, reagiralo i Ministarstvo

Image
Foto: Pixell

U autobusu koji nije u privatnom vlasništvu na podlozi istaknut veliki ustaški grb

10.11.2018.
8:02
Pixell
VOYO logo

Viječne rasprave oko hrvatske zastave - je li prvo polje bijelo ili crveno? Iako se od 16. stoljeća, kada je povijesno započela upotreba hrvatskog grba, koristilo prvo polje bijele boje, to već dugo vremena nije tako. Isto tako, Zakonom o grbu, zastavi i himni određeno je crveno polje na grbu kao početno polje službene zastave Republike Hrvatske. 

Naravno da postoje različita mišljenja o tome što je ispravno, a što nije, od 1945. godine početno bijelo polje nije naš povijesni grb jer se on koristio u vrijeme ustaške NDH. No u jednom autobusu u vlasništvu Zračne luke Split potpuno drugačija priča. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ranom jutranjom linijom išao sam za Zagreb i u autobusu koji prevozi putnike, među kojima i turiste, me dočekao veliki ustaški grb, s prvim bijelim poljem na tapeciranoj podlozi u autobusu. Momentalno sam se ižvcirao i fotografirao tu sramotu. Taj autobus nije u privatnom vlasništvu da u njega netko stavlja grbove iz vremena ustaške NDH. Taj autobus je, koliko je meni poznato, vlasništvo Zračne luke Split, a koja je pak u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, dakle svih nas građana. Ako želi neka vješa sebi takav grb u spavaću sobu, nemam ništa protiv, ali takvo znakovlje nema što raditi u javnim, državnim autobusima", kaže ogorčeni putnik za Slobodnu Dalmaciju.   
Komentar Zračne luke Split bio je da su svoje očitovanje poslali Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. I potom je to Ministarstvo poslalo svoje očitovanje. 

"Odmah po zaprimanju upita od Uprave Zračne luke Split zatražili smo očitovanje o navedenoj situaciji. Rečeno nam je kako je podloga za odlaganje prtljage u autobusu koji spominjete izvedena teksturom crveno-bijelih kvadrata, a koja kao takva može izazvati neodgovarajuće poimanje na način koji i sami navodite.
Ista je, radi navedenog i dotrajalosti, zamijenjena te se ne nalazi ni u jednom autobusu koji prevozi putnike od zrakoplova do Zračne luke, navode u Ministarstvu Olega Butkovića, a prenosi Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštro je reagirao i gradonačelnik Trogira Ante Bilić, jednog od gradova suvlasnika. 

"Do sad nam se nitko nije obratio po ovom pitanju. Naravno da sam odmah zatražio očitovanje Uprave Zračne luke Split temeljem konkretne fotografije. Republika Hrvatska ima svoja službena državna obilježja, a ako je fotografija autentična jasno je da se u ovom slučaju radi o neprimjerenom i neprihvatljivom znakovlju".

Kako se radi o tvrtki kojoj je većinski vlasnik država, a ostali suvlasnici jedinice lokalne samouprave, te o prostoru u kojem se kreću brojni državljani RH, ali i ostalih država koji bi mogli biti uvrijeđeni takvim znakovljem, ova situacija traži brzo djelovanje.

Od Uprave je zatraženo da što prije utvrdi autentičnost fotografije, ukloni sporni znak ako je zaista tu te da se ispita kako je do toga uopće došlo i tko je sve odgovoran za takvo što. Grad Trogir kao vlasnik 10% dionica Zračne luke Split ima svog člana Nadzornog odbora i gradonačelnik ističe da će napraviti sve u skladu sa Statutom i zakonima RH da se ovaj slučaj u cijelosti ispita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš stav je nedvosmislen po pitanju ovakvog znakovlja, a siguran sam da svi koje je ono uznemirilo očekuju ispriku službenih predstavnika ili tijela društva što ćemo svakako i predložiti nakon utvrđivanja činjenica", kaže gradonačenik Bilić.

Također, reagorao je i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović te je na sporni grb upozorio predstavnike Zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo