Rafalno po izvještaju Vlade /

Žestoko u Saboru o COVID potvrdama. Jedni bi ih ukinuli, pa što košta, a kritike stižu i zbog iznimno visoke stope smrtnosti

Image
Foto: RTL

Oporba zaziva ukidanje COVID potvrda, HDZ ustraje na njihovom zadržavanju, a vladajuće nisu zaobišla pitanja ni o smrtnosti

3.2.2022.
20:00
RTL
VOYO logo

Ponovno iskre u Saboru, opet zbog COVID potvrda, a uoči saborske rasprave o Vladinu izvješću o učincima epidemioloških mjera od 1. rujna do kraja prošle godine. 

Oporba tvrdi da je njihovo uvođenje bila najlošija odluka u dvogodišnjoj pandemiji i da ih treba ukinuti. HDZ ustraje da COVID potvrde nužno treba zadržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Selak Raspudić, nezavisna s liste Mosta:

"Nikada niste provodili epidemiološke veće isključivo političke mjere. Postoji samo jedno rješenje... ukinimo COVID potvrde, diskriminatornu mjeru koji si ionako ne možemo priuštiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ova Maja Grba Vujević skrenula joj je pažnju međutim pažnju na...:

"COVID potvrde nisu samo izmišljotina Hrvatske, već cijele Europe. Ukidanje potvrda bi nas ostavilo unutar granica, a mi želimo biti državljani Europe."

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je usto da se COVID potvrde koriste kao univerzalni epidemiološki alat:

"Kao liječnik nikako ne mogu prihvatiti da se poluistinama i neistinama građane dovode u zabludu i nagovara na uskogurdno i sebično ponašanje i njima manipulira zbog ostvarenja parcijalnih interesa." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostovom Miru Bulju to nije bilo dovoljno: "Da su COVID potvrde besmislene znate i sami, jer i ovdje u Saboru i inače one ozakonjuju da osoba prenosi zarazu."

SDP-ov predsjednik Peđa Grbin poruku vladajućima poslao je iz drugog smjera:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada sada kada se vidi svjetlo na kraju tunela, treba jasno vodstvo, jasne mjere da ne posrnemo na putu na kojem smo često vrludali."

Kritike iz redova oporbe stižu i zbog visoke stope smrtnosti, po čemu smo među najgorima u svijetu. 

Ivana Kekin iz Nove ljevice: "2021. izgubili smo 63 tisuće ljudi, 11 tisuća više nego prije pandemije. Tko će preuzeti odgovornost za to? Stožer, ministar, premijer Plenković?"

Ministar Beroš uzvratio je objašnjenjima tolike smrtnosti: "Od Hrvatske nižu procjepljenost imaju samo Rumunjska, Bugarska i Slovačka... Imamo visoku stopu stanovništva starijeg od 60."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendum protiv potvrda ide dalje, saborski Odbor za Ustav prihvatio je prijedlog Mosta da prebrojavanje potpisa mogu promatrati po dvoje predstavnika svake inicijative, ali ne i to da se u zaključke umetne rok od 30 dana za prebrojavanje. 

Boži Petrovu iz Mosta to se nije svidjelo: "Namjerno odugovlače da se taj referendum ne dogodi. Koga se boje? Građana koji su ih sami birali na te funkcije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov zastupnik Dražen Bošnjaković mu je odvratio: "Nemamo mi nikakav razlog da odugovlačimo namjerno, ali isto tako niti da ograničavano rok."

Mosta od provođenja referenduma ne odustaje, pa čak i u slučaju da potvrde budu ukinute kako to upravo radi više europskih zemalja. 

Prilog detaljnije možete pogledati ovdje:

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo