Ozbiljan podatak / Ženske torbice su leglo bakterija: dokazano kako ih imaju više od zahodske školjke

Koliko god se činile male, u njima nema čega nema. Od još jedne torbice u torbici, šminke, parfema, četkice za zube, četke za pse, papira, knjiga, odjeće, čarapa do žive mačke. A u cijelom tom neredu ima najviše - bakterija.

14.9.2017.
22:40
VOYO logo

Velike, male, crne, bijele ili u boji. Svejedno, bakterije ne biraju. Američki institut Good Houskeeping je dokazao: imaju više bakterija od zahodske školjke. Nije ni čudno, jer ni vlasnice često ne znaju što nose u torbi.

“Za početak ovo je najveće danas. Vreća. Boca vode,  kozmetzička torbica, novčanik, mobitel, ključevi  vlažne maramice, krema za ruke, rašpice, kemijske flasteri, sve što može zatrebati i tablete za glavu.”, govori Ana Babić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka troje djece vlasnica je torbe broj dva. Velika i puna, pa krenimo redom.

“Punjač za mobitel, voda, nešto za prigrist, još nešto za prigrist, još nešto za djecu, prva pomoć, još nešto za prigrist i još nešto za prigrist, nešto za popiti, još jedne maramice. Pelene i afrička šljiva.”, govori Helena Blanuša Kadrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sadržaju ženske torbe se ne raspravlja - što god je unutra. Zavirili smo u treću.

“Šminka, vlažne maramice, jedan novčanik, drugi ali nije za pare, tri kemijske. Joj vidi imam i kašikicu. Telefon, sprej za dah.”, kaže Dragana Savić iz Novog Sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada smo im rekli da u ženskim torbama ima više bakterija nego u zahodu…

“Ozbiljno? Moguće da da.”, odgovara vlasnica jedne od torbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakterijama za razvoj treba voda, hranjive tvari i masnoća, a hoće li biti na ili u torbi ovisi o materijalu. S glatkima nema straha, kažu stručnjaci u Andriji Štamparu.

“Neke fine torbe kao krokodili i gušteri i tako dalje. One na sebi imaju pubno neravnina i mogu zadržavati u sebi mikroorganizme. Te bakterije mogu uvjetno rečeno biti opasne, ali neće nitko tu torbu stavljati u usta, pa onda zapravo nema neke opasnosti.”, objašnjava Ivančica Kovaček, mikrobiologinja u NZJZ Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nisu samo ženske torbe leglo bakterija. Prije dvije godine Kovaček je radila analizu jednog prosječnog hrvatskog stana.

“Najviše je bakterija pronađeno na četkici za zube, također veliki broj je pronađen na površini stola za previjanje bebe. Međutim najmanji broj bakterija je pronađen na zahodskoj školjci koja se očito redovito pere.”, dodaje Ivančica Kovaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne peru se tako često podovi u javnim wc-ima, vlakovima ili kafićima gdje žene ostavljaju torbice - što je i dovelo do ovakvih rezultata.

“Ne spuštam je dolje, kažu da je baksuz. Kažu da nećete imati para.”, govori Dragana Savić koja svoju torbu na pod ne spušta iz praznovjerja, a ne zbog bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praznovjerni ili ne, drugi put razmislite gdje ostavljate torbicu - jer čišće bi bilo pod rukom nositi wc školjku.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo