PANENIĆ ZA RTL DIREKT / 'Želimo olakšati poduzetnicima, inspekcije ubuduće neće rigorozno kažnjavati manje nepravilnosti'

'Inspekcije su samo tijela koja provode zakone', kaže ministar gospodarstva Tomislav Panenić

27.4.2016.
22:37
VOYO logo

Gost RTL Direkta u srijedu je bio ministar gospodarstva Tomislav Panenić. Povod razgovoru bilo je zatvaranje šanka u jednom bračkom hotelu zbog 100 kuna viška koje je konobarica imala u novčaniku te tursko-hrvatska gospodarska suradnja.

Do kada će se hoteli zatvarati zbog dvije kune poreznog duga ili 100 kuna viška u novčaniku konobara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je i moje ministarstvo zainteresirano za djelovanje i drugih inspekcija. Konkretno, moje ministarstvo je predložilo izmjene zakona o inspekcijama u gospodarstvu. Napravit ćemo odmak da će inspekcije ukoliko utvrde manje nepravilnosti omogućiti poslodavcima da to isprave u nekom primjerenom roku. Naravno da to ne rješava sve probleme. Ono što je opasno po život ili imovinu to će se kažnjavati. Želimo da to bude primjer i drugim ministarstvima i da napravimo sustavno olakšavanje poduzetnicima".

Što je primjer manjeg prekršaja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recimo, nije istaknuta cijena u trgovini. To se uvijek može dogoditi. Oni to trebaju ispraviti. Želimo zaštiti potrošače, ali ne možemo dozvoliti da zatvorimo trgovine ili raspisujemo rigorozne kazne".

Ali svi tvrde kako imamo užasno normiranu regulativu i da poduzetnik može dobiti kaznu za bilo što, hoćete li malo olabaviti i sa svim tim pravilnicima koji reguliraju i izgled naljepnice za WC?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspekcije su samo tijela koja provode zakone. Na nama je da kroz mjere pročešljamo sve zakonske akte, to očistimo i omogućimo ljudima da funkcioniraju".

Bili ste danas na ovom tursko-hrvatskom samitu, na što vam su se najviše požalili turski investitori? Što je po vama najveći problem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobio sam jednu kvalitetnu pohvalu. Da se turski investitori ovdje osjećaju kao kod kuće i da ne vide prepreke. Ovo što imaju prepreka, to osjećaju i domaći poduzetnici".

Čuli ste ovaj Erdoganov govor o tome kako su uspjeli tek nakon privatizacije i nakon što su maknuli državu iz svega gdje ne mora biti. Evo i kod nas država kreće u privatizaciju, ali privatizacija je u Hrvatskoj bauk, ovdje svi vole državnu sisu i državna poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ćete se vi nositi s tim javnim mijenjem, čim ste nešto najavili privatizirati odmah se digla dreka o rasprodaji?

"Erdogan je bio vrlo jasan. Donio je odluku, snažnu odluku da se ide u privatizaciju. DUUDI priprema analizu stanja da se utvrdi kojim redoslijedom treba krenuti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o državi ključne su javne nabave, ogroman se novac u njima vrti i stalno su predmet korupcije. Najavili ste izmjene Zakona o javnoj nabavi, kada i u kojem pravcu će ići?

"Danas smo imali predstavljanje zakona. Od sutra je u raspravi s javnošću. Očekujemo do 27.5. da bi ga Vlada uputila u saborsku proceduru. Pojasnit ću pojam ekonomski najpovoljnije ponude. To nije najjeftinija cijena, ona odlazi u zaborav. To je kao nabavka štampača koji može koštati 300 kuna, ali za njega će tinta koštati 300 kuna, a ako nabavite za 500 kuna, tinta košta 100 kuna. Ponderira se cijena nabave i ona dugotrajnoga troška njegova uporabe. To neće otvoriti korupcije, nego će ohrabriti naručitelje da nabavljaju najkvalitetniju opremu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo 161 namet. Sutra na Vladi donosimo odluku o osnivanju povjerenstva koje će imati za zadatak smanjivanje intenziteta i ukidanje nameta. To je put bez povratka, smanjivati se mora. Plan je uštedjeti do kraja godine oko 300 milijuna kuna". kaže Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo