ZDRAVSTVENI SUSTAV VRAĆA SE U NORMALU: / Načelnica Stožera pojasnila što mora proći svaki pacijent pri dolasku u bolnicu

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

'Neće se ukidati COVID satovi. Svakom pacijentu će biti izmjerena temperatura i proći će dezinfekciju. Sve to prije ulaska u bolnicu', kazala je Maja Grba-Bujević

4.5.2020.
11:04
Kristina Štedul Fabac / PIXSELL
VOYO logo

Danas je u Hrvatskoj počela druga faza popuštanja protuepidemijskih mjera, a zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kazao je da je evidentirano manje kršenje mjera te da se na kršenja odmah ragira. Istaknuo je da je i dalje važno pridržavati se socijalne distance kako virus ne bi prelazio s jedne osobe na drugu te svih ostalih mjera da se epidemija ne vrati.

Image
LIJEČNICI OTKRILI KAKO ĆE OD DANAS IZGLEDATI PREGLEDI: /

'Bitno je da pacijenti dođu u vrijeme kada su naručeni, evo i zašto'

Image
LIJEČNICI OTKRILI KAKO ĆE OD DANAS IZGLEDATI PREGLEDI: /

'Bitno je da pacijenti dođu u vrijeme kada su naručeni, evo i zašto'

'Ne može se sve ad hoc vratiti kako je bilo'

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba-Bujević izrazila je zadovoljstvo prvim tjednom ublažavanja mjera. Kazala je da se danas ne može sve vratiti "ad hoc" u zdravstvenom sustavu kako je nekada bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz tog razloga su donesene neke epidemiološke mjere na način na koji se može sustav može polako vraćati, naravno uz prilagodbu. Mi računamo da bi do 21. svibnja bilo puno jasnije što bi sve radilo", dodala je.

Naomenula je da se u Splitu, kako bi funkcionirao respiratorni centar, moralo cijelu zgradu bolnice na Križinama pretvoriti u COVID centar, što se, kaže, pokazalo izvanrednim potezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo je bila vrhunska skrb za one koji su bili na respiratoru i za one koji nisu bili na respiratoru ali su imali teži oblik bolesti. Tamo je u jednom trenutku bilo smješteno više od stotinu ljudi. Križine ostaju i dalje u funkciji dok ne budemo slobodni od korone", rekla je Grba-Bujević dodavši da će sve ono što se odvijalo na Križinama od sada odvijati i u bolnici na Firulama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sustav postupno vraćati u normalu'

Grba-Bujević rekla je i da još ima zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. Od zdravstvenog sustava očekuje se, kaže, da što prije počne raditi i da se riješe zaostaci, jer u protekla dva mjeseca mnogi nisu dobili odgovarajuću zdravstvenu uslugu.

"Zato je to posloženo tako da će se ljudi prvo javiti svom obiteljskom liječniku koji će nakon primarnog pregleda utvrditi koliki je intenzitet potreban za intervencijom i onda će naručiti pacijenta. Sustav je funkcionirao za hitne i za kronične pacijente. Liste neće biti tako jako velike, kao što se to čini u prvi trenutak", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić u emisiji "U mreži Prvog" kazao je da ne očekuje posebne probleme u zdravstvenom sustavu. Naglasio je da sustav treba vraćati u normalu postupno i optimalno osigurati zdravstvenu opremu.

"Trebamo štititi zdravstvene djelatnike. Gotovo je 270 zdravstvenih djelatnika u ovoj epidemiji bilo zaraženo virusom. Treba i u bolnicama i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti paziti na trijažu na samim ulazima, onemogućiti grupiranje pacijenata, smanjiti mogućnost prodora virusa u zdravstveni sustav", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u bolnicama je mnogo bolja

Što se tiče opreme u bolnicama, Luetić kaže da je situacija sada puno bolja.

"Ministarstvo je 30. travnja izašlo s jasnom uputom kako organizirati ponovo aktivaciju zdravstvenog sustava, redovnog programa zdravstvene zaštite. Tamo je navedeno da su dužni osigurati količinu zaštitne opreme. To je jasno napisano u dokumentu, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grba-Bujević objasnila je da će pacijent pri dolasku u bolnicu morati proći trijažni postupak.

"Neće se ukidati COVID satovi. Svakom pacijentu će biti izmjerena temperatura i proći će dezinfekciju. Sve to prije ulaska u bolnicu", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić je kazao da je zdravstveni sustav spreman što se tiče zdravstvenih djelatnika i da je trijaža jako bitna. Trut je, pak, istaknuo da zdravstvene opreme ima za cijeli zdravstveni sustav, dok se ona za uslužne djelatnosti osigurava na tržištu.

Predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Split Ljiljana Subašić kazala je da su zadovoljni s epidemiološkim mjerama i svi su se pripremili na ovakve uvjete rada. Naglasila je da im je oprema dostupna na tržištu, ali po većim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo