CIJENE I DUGOVI RASTU / Marić je uvjeren u uvođenje eura, unatoč rastućoj inflaciji: 'Imamo još municije za pomoć građanima'

Image
Foto: RTL

Ministar financija Zdravko Marić uvjeren je kako će Hrvatska uvesti euro unatoč još nepovoljnijoj prognozi stope inflacije, a osvrnuo se i na rastuće dugove u zdravstvu

2.5.2022.
21:52
RTL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je rekao da ponovno rastu rokovi za plaćanje duga prema veledrogerijama, prema kojima je ukupni dug na kraju travnja bio veći od pet milijardi kuna, a potvrdio je i da zdravstvo mjesečno generira dug između 400 i 500 milijuna kuna.

"Ljekarne su čak, prema zadnjim podacima koji su mi dostavljeni, došle na razinu od preko 180 dana, a pojedine bolnice ponovno i na preko 200 dana", izvijestio je Marić u Dnevniku Nove TV govoreći o stanju duga prema veledrogerijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni dug prema veledrogerijama veći je od pet milijardi kuna, rekao je, a to stanje stanje s 30. travnjem. "Nemamo još cijeli obuhvat, ali sad će se ti svi podaci kompilirati", dodao je.

Image
ZNAMO TKO BI TREBAO NASLIJEDITI BEROŠA /

Vrijeme je za drastičan rez: Zdravstvu je potreban ovakav čovjek…

Image
ZNAMO TKO BI TREBAO NASLIJEDITI BEROŠA /

Vrijeme je za drastičan rez: Zdravstvu je potreban ovakav čovjek…

Čini se kako tomu kumuje i inflacija, koja iz mjeseca u mjesec raste. Ministar je otkrio kako će godišnja prosječna stopa inflacije ipak biti veća od ranije planirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema zadnjim projekcijama koje smo objavili prošli tjedan, 7,8 posto kao prosječna stopa inflacije, ove godine. Uzevši u obzir da je zadnji objavljeni podatak za ožujak 7,3, a prije toga su bile nešto niže stope inflacija. Litva, Latvija, Estonija, Nizozemska, Češka su sve redom u ožujku zabilježile dvoznamenkaste stope. Neke od njih čak gotovo 16 posto. Hrvatska još nije", poručio je Marić dodavši da stopa inflacije ipak ne bi trebala biti dvoznamenkasta.

Uvođenje eura nije ugroženo?

Kakva god stopa inflacije bila, za uvođenje eura ne bi smjela biti veća od prosjeka tri zemlje članice Europske unije s najmanjom inflacijom. Hrvatska je u ovom trenutku daleko od toga, pa je ugrožen i prelazak na zajedničku valutu. No, Marić je optimističan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godinama smo pričali o proračunu, i sada na kraju niti javni dug niti proračunski manjak nisu tema. Hrvatska je zadnjih 12 mjeseci točno između prosjeka eurozone i EU-a. Sredinom ovog mjeseca ćemo imati podatke za travanj, za Hrvatsku i za sve zemlje EU. To će biti zadnji input koji ulazi u konvergencijsko izvješće. Početkom lipnja zasebno Europska središnja banka i Europska komisija objavljuju to izvješće. Ja duboko vjerujem u pozitivan ishod. Službena odluka bi trebala biti sredinom srpnja", obznanio je naš ministar financija.

Dodao je da se protivi odgodi uvođenja eura, jer eurozona pokazuje svoje prednosti u krizama. Otkrio je da je Vlada smanjila PDV na određene proizvode i ranije od planiranog, odnosno i prije uvođenja eura. "Ako bude bilo potrebno, imamo još municije za pomoć građanima", poručio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene goriva probijaju granice

Unatoč Vladinim mjerama, cijene goriva opet rastu. Od ponoći će dizel probiti granicu od 13 kuna po litri. Marić kaže kako država može još malo zauzdati trošarine, ali da se to neće pretjerano vidjeti na cijenama.

"Dugo vremena smo govorili da kada dođe trenutak i kada budemo smatrali da je oportuno, da ćemo i u taj dio ući. I ušli smo. No postoji još jedan manji dio, kako na benzinu, nešto više na dizelu. Ali, govorimo o desecima lipa", pojasnio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spašavanje Brodosplita

Brodosplitu, koji je u predstečajnoj nagodbi i od HBOR-a traži kredit, poručio je da kredit mogu dobiti ako ispune uvjete "i odgovore na sva pitanja". "Ako ispune uvjete i ako odgovore na pitanja koja su im postavljena. Vrlo otvoreno i jasno", poručio je Marić.

Moramo, kaže, imati puno sliku kako je stanje tog brodogradilišta, a HBOR im je u petak ponovno slao upite i nisu odgovorili na pitanja. "Vidjet ćemo hoće li dobiti kredit, moraju pokazati financijsku održivost", zaključio je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo