rtl doznaje / Zbog sve češćeg cirkusa u sabornici, HDZ radi na izmjeni Poslovnika u sklopu kojeg bi se mogle naći i novčane kazne za - uvrede

Zbog cirkusa koji postaje svakodnevnica u sabornici, HDZ radi na izmjeni Poslovnika u sklopu kojeg bi se mogle naći i novčane kazne za - uvrede

5.12.2017.
19:20
VOYO logo

Proteklih mjeseci u Saboru smo mogli vidjeti gotovo filmske scene s elementima i komedije i tragedije, a neke su svađe bile i na rubu fizičkog obračuna. RTL doznaje da HDZ namjerava promijeniti Poslovnik do kraja idućeg tjedna, prije nego što ponovno krenu na jednomjesečnu stanku. Promjene bi trebale osigurati ozbiljnije rasprave, uz manje stanki i replika, a kako bi se izbjegle uvrede i vrijeđanja razmišlja se o onome što najčešće uvijek pali - mogućnosti novčanog kažnjavanja zastupnika. 

Zbog cirkusa koji postaje svakodnevnica u sabornici, HDZ radi na izmjeni Poslovnika u sklopu kojeg bi se mogle naći i novčane kazne za - uvrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje ponekad i neka rubna područja o tome jeli nešto uvreda ili nije uvreda ili ako predbacite nekome da je uvrijedio nekoga neće li on reći da mu s time ograničavate slobodu govora i tako dalje", kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Glavna je dvojba tko bi i na temelju čega odlučivao o tome što je uvreda, a što kritika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih ukazao da bih s time možda bio načelno i suglasan, ali ako bi kriteriji za to kažnjavanje bili jasni", dodaje Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a.

"Ako pogledamo druge parlamente u Europi i svijetu zna biti i puno gorih scena prema tome ja ne vidim da je u parlamentu nekakvo preveliko vrijeđanje zastupnika da bi se išlo u tome smjeru, prije je to da premijeru ne odgovaraju kritike", smatra politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznajemo da je plan da se rasprave uozbilje kroz manje stanki, replika i povreda poslovnika, a promjene bi trebale biti gotove najkasnije do idućeg petka jer nakon toga zastupnici ponovno idu na jednomjesečnu stanku. 

No granicu su prelazili i članovi Vlade, a sve to često iz galerije prate učenici u posjetu Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su prije tri mjeseca uvedana kažnjavanja za nedolaske, zbog čega su ostali bez ukupno 15-ak tisuća kuna - klupe su i dalje uglavnom potpuno prazne. Jer dolazili ili ne, plaća im je ista - ostaju samo bez ionako nejasnog dodatka na plaću. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo