ZBOG POLARNOG VALA U ČETIRI HRVATSKA GRADA NAJAVLJENA VRLO VELIKA OPASNOST ZA ZDRAVLJE: / 'Nemojte izravno udisati ledeni zrak iz Sibira'

Image
Foto: PIXSELL/DHMZ

Hrvatskoj se približava val polarne hladnoće iz Sibira koji bi našu zemlju trebao okovati ledom

24.2.2018.
16:45
PIXSELL/DHMZ
VOYO logo

Nakon snijega koji je u proteklih nekoliko dana zabijelio gotovo cijelu zemlju i bure koja je stvarala probleme u prometu Hrvatsku od sutra očekuje jak val hladnoće, rijetko viđen u veljači. Snijeg će i dalje povremeno padati, pa čak i na obali i otocima. Najgore će biti sredinom idućeg tjedna, kada će se temperature u pojedinim krajevima Hrvatske spustiti čak do minus 21 Celzijev stupanj.

MINI LEDENO DOBA STIŽE U HRVATSKU: Polarni zrak iz Sibira zaledit će temperature na -21, evo kad će biti najopasnije za zdravlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo velika opasnost u pet gradova

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za utorak zbog VELIKE opasnosti od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje i to na području pet hrvatskih gradova - Karlovcu, Gospiću, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Za ostale hrvatske gradove izdano je upozorenje zbog umjerene opasnosti. Nažalost, situacija se pogoršava u srijedu. Naime, u srijedu je za četiri hrvatska grada proglašena VRLO VELIKA opasnost - to su Zagreb, Karlovac, Gospić i Split!

Hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost ljudi, no za razliku od toplih valova, čiji je utjecan koncentriran na dan ili dva nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihova završetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Kriteriji za pojavu hladnih valova koji mogu biti opasni za zdravlje ljudi određeni su pomoću podataka smrtnosti i podataka temperature zraka u razdoblju od 1983. do 2008. Stupanj opasnosti određuje se prema stupnju povećanja smrtnosti: kod umjerene opasnosti smrtnost je pet posto veća od prosjeka, kod velike opasnosti smrtnost je 7,5 posto veća od prosjeka, a kod vrlo velike ona je veća 10 posto od prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POLARNA ZRAČNA MASA KOJA ZAMRZAVA SVE PRED SOBOM: Pogledajte kako ledeni val iz Sibira ide prema Hrvatskoj

Kako se zaštititi od polarne hladnoće

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručuje da hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti ozebline koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Posljedice se mogu spriječiti ili bitno umanjiti pravilnim postupanjem i pripremom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo nekoliko preporuka HZJZ-a za ono na što treba obratiti pozornost kad su vani niske temperature.

  • Izlazak rano ujutro – izbjegavajte

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako već morate izaći, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna.

  • Nemojte dugo biti na otvorenom

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Topli napici i termostat

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein. Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

  • Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo