ZBOG POGREŠKE NEKOG BIROKRATA DRŽAVA JOJ PRED SAMU MIROVINU ŽELI UZETI 5000 KN: / 'Neću trpjeti nepravdu'

Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić

Referentici su pogrešno isplatili bolovanje i sada traže novac natrag, no ona smatra da bi posljedice trebala platiti država

1.7.2019.
15:03
PIXSELL, Željko Lukunić
VOYO logo

Vinka Tomičić, koja u hvarskoj policijskoj postaji radi kao referentica, tri mjeseca je bila na bolovanju. Ubrzo nakon povratka na posao, jako se neugodno iznenadila.

"Mene su iz Policijske uprave usmeno, a zatim i pismeno potkraj svibnja obavijestili da je naknadnom kontrolom HZZO-a utvrđeno da je pri obračunu moga bolovanja, koje je trajalo od 18. siječnja do 30. travnja ove godine, pogrešno primijenjena najniža osnovica za naknadu, budući da sam u prethodnom razdoblju imala samo jednu isplaćenu plaću“, rekla je za Slobodnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa nisam si sama obračunavala bolovanje?

Kaže kako je u dopisu Nediljko Garac, načelnik Sektora pravnih, financijskih i tehničkih poslova u Policijskoj upravi, traži da vrati 5136,26 kuna koje su joj pogreškom nepripadno isplaćene.

"Zbog skorašnjeg odlaska u mirovinu, upravo toliki iznos će zadržati umanjujući mi plaće za svibanj i lipanj, iako je to isključivo pogreška računovodstva, jer je valjda svakome jasno da ja nisam sama sebi obračunavala bolovanje", ističe referentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato nije pristala da joj se išta odbija od plaće. Kaže da nije sklona "trpjeti nepravdu na kraju svoje radne karijere i da će, ako treba, ići i na sud."

Pritom je podsjetila i na slučaj policajke Marije Kulić kojoj je HZZO pogrešno obračunao naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog bolesti i komplikacija u vezi s trudnoćom i porodom, odnosno tijekom korištenja rodiljnog dopusta, te je nakon određenog vremena od nje zatražio povrat nepripadne isplate u ukupnom iznosu od 23.886,93 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spomenut ću i to da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, postupajući u predmetu kolegice Marije Kulić, naglasila kako Europski sud za ljudska prava i Ustavni sud RH smatraju da bi pogreške ili propusti državnih tijela trebali ići u korist pogođenih osoba, odnosno ne smiju ići na štetu građana, osobito ako se time ne dovodi u pitanje kakav drugi suprotstavljeni interes. Drugim riječima, rizik svake pogreške koju napravi državno tijelo trebala bi snositi država, a propusti se ne smiju ispravljati na štetu dotičnih građana", smatra gospođa Tomičić.

Slučaj hladno proslijeđen Službi za pravne poslove

Njezini protesti i prijetnje tužbom nisu urodili plodom. Slučaj je 10. lipnja proslijeđen na daljnje postupanje Službi za pravne poslove i ljudske potencijale Policijske uprave, dok je ona tri dana kasnije primila pismo kojim je pozivaju da u roku od 15 dana u državni proračun vrati nepripadno isplaćeni iznos od 4802,48 kuna, dakle umanjen za 333,78 kuna u odnosu na prvi dopis. U dopisu stoji i kako će, ako ne vrati "nepripadajući iznos", protiv nje biti poduzete "odgovarajuće pravne radnje, koje će joj prouzročiti dodatne troškove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo