ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH OKOLNOSTI: / Zagrebački samit će se u svibnju održati kao videokonferencija

Image
23.4.2020.
23:03
VOYO logo

Europski čelnici su se u četvrtak usuglasili da se Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana, s obzirom na epidemiološke okolnosti, održi u obliku videokonferencije 6. svibnja u punom sastavu svih država članica EU-a te šest zemalja Zapadnog Balkana, priopćila je Vlada RH.

Zagrebački sastanak na vrhu održat će se u toj formi na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, navodi se u priopćenju vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Solidarnost svih država članica'

Na videokonferenciji Europskog vijeća održanoj u četvrtak hrvatski premijer je istaknuo da izazove krize uzrokovane pandemijom covida-19 možemo prevladati samo zajedništvom i solidarnošću svih država članica EU-a, izvijestila je vlada. Plenković je pozdravio napredak u zajedničkoj nabavi medicinske opreme i iznalaženje stalnog mehanizma nabavke radi osiguranja rastućih potreba.

Image

22.04.2020., Zagreb - Sastanak uzeg kabineta Vlade RH u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Nakon sastanka Adnrej Plenkovic obratio se medijima. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Izvijestio je o mjerama ograničavanja na nacionalnoj razini, planu njihovog ublažavanja u fazama, kao i o gospodarsko-socijalnim posljedicama krize nastale pandemijom koronavirusa na koju je hrvatska Vlada snažno odgovorila sa ciljem zadržavanja radnih mjesta i potpore gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog važnosti turizma za gospodarstva mnogih država članica, Andrej Plenković je predložio zajedničke korake da se, u skladu s epidemiološkim preporukama, otvore granice za turiste, o čemu će se razgovarati na Vijeću ministara posvećenom turizmu.

Plenković na strani revidiranog 7-godišnjeg europskog proračuna

Na temu Plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira, založio se za revidirani sedmogodišnji europski proračun koji može odgovoriti na sve izazove krize i postati ključni instrument gospodarskog oporavka država članica, posebno u sljedećih nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je rano prepoznala ozbiljnost situacije u vezi s koronavirusom te je kao predsjedavajuća Vijeća EU-a organizirala niz ministarskih videokonferencija EU država članica, radi razmjene mišljenja u različitim područjima, posebno zdravstvu, te pronalaženja odgovarajućih rješenja za sve aspekte krize, stoji u priopćenju vladinog ureda.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo