KAKO PROTIV TUČE? / Silovita su nevremena sve češća, baš kao i glasine da se u upotrebu vraćaju protugradne rakete. Istražili smo cijelu priču

Image
Foto: Goran Rovan/F.A. BOBO; Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Strašne oluje posljednjih tjedana često su sa sobom donijele i tuču koja je nanijela štetu brojnim poljoprivrednicima, a zbog toga brojni zazivaju povratak raketa protiv tuče

12.8.2023.
14:10
Goran Rovan/F.A. BOBO; Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Strašne oluje posljednjih tjedana često su sa sobom donijele i tuču koja je nanijela štetu brojnim poljoprivrednicima.

Dosta usjeva uništeno je na sjeveru Hrvatske, a zbog svega poljoprivrednici, ali i jedinice lokalne samouprave, sve češće zazivaju povratak "raketa protiv tuče“. Riječ je o protugradnoj obrani koja se u Hrvatskoj više ne koristi, nakon što je struka ustvrdila da od raketa baš i nema neke koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, svaka tuča sa sobom donese i apele za povratak protugradne obrane, pa makar i da se jedinicama lokalne samouprave dozvoli da sami istu financiraju, a nedavno su se u kuloarima mogle čuti izjave da bi se takve stvari možda i mogle dozvoliti.

Postojanje sigurnosnog rizika

Jesu li naklapanja istinita? Upit o ovoj temi poslali smo Ministarstvu poljoprivrede, koje smo zamolili da nam kažu jesu li nagađanja o protugradnoj obrani istinita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOSI BOLJE VIJESTI /

Šefica DHMZ-a prognozirala nastavak ljeta pa otkrila otkud tuča od 20 cm: 'U olujnom oblaku kapljica je kružila i hranila se...'

Image
NOSI BOLJE VIJESTI /

Šefica DHMZ-a prognozirala nastavak ljeta pa otkrila otkud tuča od 20 cm: 'U olujnom oblaku kapljica je kružila i hranila se...'

Kako su nam pojasnili, sustav obrane od tuče reguliran je Zakonom o sustavu obrane od tuče, Pravilnikom o operativnom djelovanju sustava obrane od tuče i Pravilnikom o tehničkim uvjetima za djelovanje sustava obrane od tuče, a u skladu sa Zakonom, operativnu obranu od tuče provodi Državni hidrometeorološki zavod.

"Operativna provedba sustava obrane od tuče u 2023. godini vršit će se prizemnim generatorima, a započela je 15. lipnja i trajat će do kraja rujna. Prema očitovanju DHMZ-a, od primjene raketa u obrani od tuče odustalo se zbog postojanja sigurnosnog rizika“, kazali su nam iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav obrane od tuče financira se sredstvima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te uplatama županija branjenog područja  (do 1% sredstava proračuna županije) na način propisan člankom 13. Zakona o sustavu obrane od tuče. Za organizaciju i provedbu obrane od tuče u 2023. godini u Državnom proračunu planira se iznos od 1.256 milijuna eura, pri čemu Ministarstvo poljoprivrede u tu svrhu, iznimno ove godine, osigurava financijska sredstva u ukupnom iznosu od 900.000,00 eura.

"Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano održava sastanke s predstavnicima županija u svrhu unaprjeđenja zakonodavnog okvira, o čijim će eventualnim izmjenama javnost biti pravovremeno obaviještena, sve u cilju pronalaska najboljeg rješenja za poljoprivrednike čiji je trud izložen, ne samo tuči, nego i suši, mrazu, poplavama i olujnom vjetru, a ovim putem ističemo kako su im i dalje na raspolaganju brojne mjere zaštite i osiguranja proizvodnje, dok je uz redovne mjere pomoći ova Vlada donijela i dodatne interventne programe“, kažu nam iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17 milijuna eura potpore

"Za poljoprivrednike postoji redovita tekuća pomoć kao slijed Zakona o ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda, a Vlada na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem prva je koja je predložila, usvojila i isplatila dodatne oblike pomoći. Kako bi se ublažile i djelomično uklonile posljedice prirodne nepogode tuče na području šest županija, Vlada je u prošloj godini osigurala 7,2 milijuna eura, od čega 3,3 milijuna eura za štete u poljoprivredi.  Također, 2021. godine Vlada je donijela odluku kojom su isplaćena sredstva pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štete u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji uslijed nevremena praćenog tučom na području Požeško-slavonske županije u ukupnom iznosu od 2,45 milijuna eura“, kažu iz ministarstva.

Kada je riječ ovogodišnjim štetama u poljoprivredi, Vlada je osigurala 17 milijuna eura potpore kojima će se ublažiti posljedice prirodnih nepogoda i osigurati preventivna ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tuča potpuno uništila 'srce' proizvodnje bučinog ulja kod Varaždina: Hoće li ga uopće biti ove godine?

"Naime, kroz Program potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda financijskim sredstvima u ukupnom iznosu od 10 milijuna eura osigurat će se financijska potpora za nadoknadu štete na prinosima u poljoprivredi, a osigurano je i pet milijuna eura u svrhu pomoći poljoprivrednim proizvođačima u obavljanju preventivnih aktivnosti u svrhu nabavke opreme za jačanje otpornosti protiv klimatskih nepogoda, ali i 2 milijuna eura u okviru Natječaja za provedbu podmjere 5.2. "Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima" koji je već objavljen te će se u slučaju potrebe početna alokacija povećati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo