Markirali Sabor /

Zastupnici u veljači ponovno izbjegavali radno mjesto, SDP-ov Hajduković prvi na listi: 'Kriv je SDP'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neopravdani izostanak plaća se 150 kuna, a među 'markirantima' našao se i tvorac ove kazne, Božo Petrov

6.3.2018.
8:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Čini se kako je početak ove godine za saborske zastupnike zaista podrazumijevao i njihov dolazak na posao jer jer su imali svega osam izostanka. No, već se u veljači pokazalo kako je to bila iznimka jer se od 151 zastupnika u markiranje upustilo njih 21, piše 24sata

Prvo mjesto na listi zauzeo je SDP-ov Domagoj Hajduković, kojega je Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove kaznio sa 750 kuna zbog pet neopravdanih dana. Hajduković je pojasnio da je riječ o pogrešci njegova kluba jer se znalo da putuje u Ameriku na edukaciju, no netko je propustio o tome izvijestiti Odbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o propustu Kluba SDP-a. Naime, znalo se da putujem na stručnu edukaciju u Ameriku, i to na poziv State Departmenta. Sve sam prijavio Klubu SDP-a, no oni to nisu proslijedili Odboru za izbor, imenovanje i upravne poslove", rekao je Hajduković, istaknuvši kako njegovo putovanje nije ni lipe stajalo porezne obveznike, već je troškove snosio State Department. 

Na pitanje može li se i hoće li se žaliti zbog propusta kluba kaže kako su mu iz Odbora rekli da je odluka donesena za ovaj mjesec i da se ne može retroaktivno poništiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko znam, Klub je poslao svoje očitovanje zbog čega sam izostao te će od Odbora tražiti da daju mišljenje mogu li mi vratiti novac”, rekao je Hajduković.

Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk dao je svoj odgovor na pitanje tko je napravio propust. 

“To morate pitati Odbor. Inače, zastupnici sami moraju obavijestiti Odbor o razlozima izostanka. Mi kao Klub smo, nakon što nam se kolega obratio, poslali dopis uz objašnjenje zbog čega bi mu trebalo vratiti iznos koji će oduzeti”, odgovorio je. 

Metoda novčanog kažnjavanja zastupnika usvojena je zahvaljujući kratkom sudjelovanju Mosta u vlasti. Od najava velikih kazni uspjeli su izboriti tek 150 kuna koje se oduzimaju za neopravdani izostanak. Ali i to je ograničeno na maksimalno 1500 kuna, koliko iznosi paušal. Na plaće koje prosječno iznose 17.000 kuna ovo bi se moglo nazvati simboličnom kaznom. Inače, među “markirantima” se našao i tvorac ovih kazni Božo Petrov. On je izostao jedan dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad se ne pravdam osim ako sam bolestan. Trebaju mi oduzeti za svaki izostanak. Građani nas plaćaju da radimo u Saboru, a kad nisam tamo, bez obzira na opravdanje, ne trebam biti ni plaćen", rekao je Petrov, piše 24sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo