NAKON STANKE /

Zastupnici se vraćaju u klupe: Problema u državi ne manjka, no hoće li 'izrešetati' Plenkovića i ministre?

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Nakon redovne jednomjesečne stanke Sabor u srijedu počinje novu sjednicu koja će trajati gotovo tri mjeseca, do 12. travnja

16.1.2019.
8:00
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Sjednica će, uobičajeno, početi aktualnim prijepodnevom na kojem će zastupnici i zastupnice postavljati pitanja Vladi, odnosno premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima i ministricama. Premijer će i poslijepodne provesti u parlamentu gdje će zastupnicama i zastupnicima predstaviti izvješće o sastancima Europskog vijeća održanima u prošloj godini nakon čega slijedi rasprava.

Na aktualnom prijepodnevu aktualnu garnituru Banskih dvora očekuju pitanja 
40 zastupnika i zastupnica - prvo bi prema najavljenom rasporedu trebala postaviti 
SDSS-ova Dragana Jeckov, a zadnje Kažimir Varda iz Kluba zastupnika Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti, Bloka umirovljenici zajedno i nezavisnih zastupnika - oboje podržavaju vladajuću većinu. Pitanja će postavljati i oporbenjaci - predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, čelnik Mosta Božo Petrov, šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, ali i šef SDP-a Davor Bernardić te predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih.

Propala kupovina vojnih zrakoplova pod čudnim okolnostima, nerazriješena situacija oko Agrokora, bolesno stanje zdravstva, gspodarstvo u rasulu - Ina, rafinerija u Sisku, Uljanik, 3. maj ... tužbe protiv novinara, govor mržnje, dugovi i ovrhe, nejasna vanjska politika, političko pretrčavanje i upitni referendumi, iznenada kandidatura ministrice vanjskih i europskih poslova u EU... niz je još potencijalnih pitanja koja bi mogli postaviti premijeru te članovima i članicama Vlade koju vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Sabor

Bogat dnevni red u Saboru - zasad oko 140 točaka dnevnog reda

Zastupnike i zastupnice do sredine travnja očekuje opsežan posao s obzirom na to da je već sad pred njima oko 140 točaka na dnevnom redu, a bit će i nadopunjavan. Neki od zakonskih prijedloga o kojima će raspravljati su Zakon o zaštiti zviždača, ali i Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, kao i Zakon o hrvatskom državljanstvu te Zakon o knjižnicama.

I brojna izvješća su pred njima - Saboru je Hrvatska narodna banka (HNB) podnijela Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za prvo polugodište 2018., Državni ured za reviziju izvijestio ga je o radu u prošloj godini i revizijama koje je obavio - od korisnika državnog proračuna do revizija rada društava Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vrhovnog suda izvijestio je Sabor o stanju sudbene vlasti za 2017., poslana su mu i izvješća o radu Državnog odvjetništva, zatvora i kaznionica, probacijske službe za 2017.

Image

Nakon kraće stanke za Uskrs radi se do ljeta

Nakon što 12. travnja završi sjednicu, Sabor će napraviti kraću stanku, a zastupnici  i zastupnice u klupe se vraćaju nakon Uskrsa što je i ranije najavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković: ''Nastavit ćemo 24. travnja, nakon Uskrsa, i radit ćemo do 15. srpnja, s tim da ćemo zbog europskih izbora utvrditi koje dane neće biti plenarnog zasjedanja''.

Sabor u novu parlamentarnu sezonu ulazi s promijenjenim rasporedom sjedenja zastupnika - naime, iz oporbenih redova u vladajuće klubove preselio je značajan broj zastupnika i zastupnica, a mnogi upozoravaju da selidba još nije gotova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo